Annons

Julens vinnare och förlorare

Med klapparna under granen får julhandeln betraktas som avslutad. Ska man tro handlarna i Trelleborg är skörden dock mindre än vanligt. "Vi väntar fortfarande på julruschen", säger Lisa Pålsson på JC.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2008
Mikael Nilsson på Core Store glädjs över goda försäljningssiffror och ett ökat spelintresse.
Mikael Nilsson på Core Store glädjs över goda försäljningssiffror och ett ökat spelintresse.Foto: 
Snezana Miskovic på Miss Divine upplever att trelleborgarna blivit jätterädda för att handla.
Snezana Miskovic på Miss Divine upplever att trelleborgarna blivit jätterädda för att handla.Foto: 
Dystra tider men glada miner Annelie Eklund, Annette Ellerström och Jeanette Björkman jobbar i klädesbutiken Madonna i Trelleborg. De har märkt att kunderna har viss återhållsamhet när det gäller inköp av skor och kläder. "Man ljuger om man säger annat", säger Jeanette Björkman. Bilder: Nicolinn Nilsson
Dystra tider men glada miner Annelie Eklund, Annette Ellerström och Jeanette Björkman jobbar i klädesbutiken Madonna i Trelleborg. De har märkt att kunderna har viss återhållsamhet när det gäller inköp av skor och kläder. "Man ljuger om man säger annat", säger Jeanette Björkman. Bilder: Nicolinn NilssonFoto: 
Kjell–Åke Nilsson på Euronics har sålt ungefär lika mycket som i fjol, men priserna har sjunkit.
Kjell–Åke Nilsson på Euronics har sålt ungefär lika mycket som i fjol, men priserna har sjunkit.Foto: 

Julhandeln har kommit igång senare i år än vanligt. Handlare som TA pratat med berättar att det dröjde långt in i december innan försäljningen accelererade.

- Våra sista veckor har varit överraskande bra, men vi tappade enormt mycket i november, då halverade vi vår försäljning, säger Jeanette Björkman, butiksbiträde på Madonna. Att försäljningen gått trögt under en lång period drabbar butikerna hårt. Snezana Miskovic i butiken Miss Divine tillhör den besvikna skaran.

Annons

- Jag tror att folk har blivit jätterädda för att handla. Man märker att många har det kämpigt. Vi får se hur det utvecklas men har man inget val får man ju stänga, säger Miskovic.

Lisa Pålsson, butikschef för JC håller med om att julhandeln gått trögt.

- Man går och väntar på julruschen hela tiden, men när ska den komma? Nu är det ju för sent, säger hon. Försäljning av skivor och tevespel har däremot gått över förväntan.

- I måndags brakade det loss rejält och jag har goda förhoppningar att komma upp i fjolårets siffror, säger Mikael Nilsson på Core Store.

Han tror märkligt nog att de positiva försäljningssiffror beror på konjunkturen.

- Ju fler som är arbetslösa, ju fler sitter hemma och har tråkigt. Det verkar ge oss ett uppsving, säger han. När det gäller måstevaror som kyl/frys och spis berättar Fredrik Ahlberg på Electrolux om en oförändrad försäljning. Han vittnar dock om en större försiktighet.

- Folk tittar och väntar för att känna och klämma. Man hör också att de har en budget att hålla, säger han.

På Euronics har försäljningen varit ungefär densamma som fjolårets. Priserna har dock sjunkit kraftigt, något som gör det svårare.

- Vi får jobba hårdare i år, säger butiksbiträdet Kjell-Åke Nilsson.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons