Julen i Finland väldigt högtidlig – ”Inte så mycket Kalle Anka”
Eva Kankkonen flyttade från sina hemtrakter, Karleby på finska västkusten, i de norra delarna av Svenskfinland, år 1997, när hon var 25 år gammal. Efter att ha bott i Danmark och sedan Hälsingland hamnade hon och hennes man till slut i Trelleborg.
I Finland finns det ganska stora regionala skillnader på jultraditionerna, berättar Eva Kankkonen.
– Det är nog lite så att västra Finland har influerats av Sverige och de östra delarna av landet har influerats av Ryssland. Och de som fiskar mycket äter fisk och så vidare.
Eva Kankkonens man är dansk så jularna blir en blandning av tre nordiska grannar. Det blir lite finskt, lite danskt och lite svenskt.
Längs den finska västkusten är jultraditionerna väldigt lika de svenska. Men vissa skillnader finns, upplever hon. Sill står inte på många julbord i västra Finland. Däremot kan man hitta det i rödbetssalladen.
Det finns också andra skillnader som är lite svårare att sätta fingret på – stämningen som julen för med sig.
– Jag upplever julen i Finland som väldigt högtidlig. Det är inte så mycket Kalle Anka över det på något sätt.
Ett måste, kanske inte just på julafton men under veckorna före, hemma hos Eva Kankkonen är finska julstjärnor, en typ av smördegsbakelse med plommonsylt i mitten.
– De åker fram lite då och då när man får lust. Jag gillar det för att man kan göra dem i princip när som helst. Om man äter de på julafton blir det i så fall på eftermiddagen – om man orkar, säger Eva Kankkonen.
Finska julstjärnor
I Finland finns det plommonsylt på burk, men det är svårt att hitta i Sverige och enkelt att koka själv. Om man inte tycker om plommon kan man använda äppelsylt.
•••
100 gram torkade plommon
1 matsked råsocker
vatten
konjak
400 gram smördegsplattor
florsocker
1. Koka plommonen på svag värme, eventuellt lite socker och vatten så det täcker i en liten kastrull. Låt långsamt koka ihop utan lock, tillsätt vid behov mer vatten och gärna en skvätt konjak. Mosa sedan plommonen med gaffel eller mixa med stavmixer.
2. Placera ut degen på en plåt och låt tina.
3. Dela varje platta mitt över så du får kvadrater. Skär en skåra från varje hörn in mot mitten, men inte hela vägen in.
4. Vik in vartannat hörn så varje kvadrat bildar en stjärna. Tryck ihop lite lätt med ett fuktat finger så fäster det bättre.
5. Lägg sylt mitt på varje stjärna. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10–12 min, eller tills smördegen fått fin färg.
6. Låt svalna på galler och sikta över florsocker vid servering.
•••
Recept på smördeg om man vill göra den själv (45 stycken, går att halvera degen):
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
250 g smör
250 g kesella
Gör så här:
Dag 1
1. Blanda vetemjöl med bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och smula samman tills välblandat.
2. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta degen och låt vila i kylen över natten.
Dag 2
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Kavla ut degen tunt, cirka 5mm. Mät ut fyrkanter på cirka 10x10cm.