Annons

Julen är hantverk i Smygehamn

Julen är en tid för traditioner och julmarknaden på Köpmansmagasinet är en sådan tradition för många. Hantverk i alla dess former visas upp och säljs.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2004
Liselott Magnusson provar ut ett armband medan Ulla Larsson, i bakgrunden, tittar på. Hennes smycken i pärlor drog kunder till bordet. Bild: Tomas Nyberg
Liselott Magnusson provar ut ett armband medan Ulla Larsson, i bakgrunden, tittar på. Hennes smycken i pärlor drog kunder till bordet. Bild: Tomas NybergFoto: 

Bilarna strömmar till och gräset utanför Köpmansmagasinet är åtminstone fyllt till hälften av bilar strax efter lunch. En jämn ström av besökare rör sig mot magasinet på udden. Lokalen är fylld till trängsel trots inträdesavgiften på 20 kronor.

Tomtar, lyktor, grankransar, lukten av kaffe och pepparkakor. Elly Lundh har ett bord med stickat och broderier. Hon sitter och stickar början på ett plagg.

Annons

– Jag har varit här de senaste sju eller åtta åren, berättade hon. Jag säljer så att jag är nöjd.

Hon visar och säljer sina alster, från jullöpare till spädbarnskläder, även på Börringe bygdegård.

Många stannar till, lutar sig fram och tittar noga på de utställda julföremålen, en del handlar. En av dem som drar många besökare är Marie Adler med sina djurporträtt i lera. Halsband med djurhuvuden liksom tredimensionella figurer skulpteras fram i lera, bränns och målas. Alla kattraser, många hundraser, men också fåglar och ekorrar finns med.

Mitt emot sitter Liselott Magnusson och gör smycken med pärlor. En kvinna får just ett armband tillpassat så det stämmer med hennes handled.

Bland de mer udda hantverken som visas upp är tavlor gjorda av urklippta serviettmotiv. Tavlan byggs upp så att tavlan ger ett tredimensionellt intryck. Även trähantverk finns med på julmarknaden.

Besökarna rör sig långsamt mellan borden. Många stannar till och tittar eller pratar lite. Ingen verkar ha bråttom men verkar inte heller leta efter något speciellt utan mer vara ute för att, just titta.

Borden där kaffet serveras är hela tiden fullsatta. Detta verkar mest vara ett mål för utflykter denna gråmulna dag som inte ger något intryck av jul utomhus, mest bara grå höst.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SMYGEHAMN
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons