Annons

Julbränderna har minskat

Fler levande ljus under julen ökar brandrisken. Men de senaste åren har bränderna i Skåne minskat, enligt räddningstjänsten.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2005

– Vi har kommer inte att ha någon ökad beredskap under julen. Vi brukar ha en till tre bränder och det är ju ingen stor siffra, säger Kent Naterman, brandingenjör vid Trelleborgs räddningskår.

Han uppskattar att bränderna i Skåne kring jul har minskat med en fjärdedel de senaste tio, femton åren. Det beror mycket på att räddningstjänsten varit duktig på att informera allmänheten om riskerna.

Annons

– I år är första året som det inte finns någon gemensam rikskampanj. Nu är det upp till varje kår att informera allmänheten, säger han.

I Vellinge inträffade en brand på måndagsmorgonen. Räddningstjänsten ryckte ut efter att en adventsljusstake fattat eld i en stuga i Räng Sand. Annars har det varit lugnt. Nyårshelgen är egentligen värre ur brandrisksynpunkt, menar Kent Naterman.

– Fyrverkerier i kombination med stora mängder alkohol ökar riskerna. Alkoholen gör att människor förlorar omdömet, säger han.

Han har ändå ett gott råd till alla julfirare:

– Alla borde ta en runda innan man går hemifrån. Kolla så att man inte har glömt ett tänt ljus någonstans. Det är en rutin som bara tar några sekunder.

Levande ljus i kombination med torra julgranar kan leda till katastrof, enligt Göran Holmstedt, professor i brandteknik, vid Lunds universitet.

– En brand i en gran har en oerhörd effektutveckling och kan tända eld på ett rum på några sekunder. Den kunskapen hade man förr i tiden då man ofta hade levande ljus i julgranen, säger han och manar till försiktighet.

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons