Annons

Julafton - en vanlig dag på jobbet

Business as usual. För personal inom räddningstjänsten är julafton som en mer eller mindre vanlig dag på jobbet
Trelleborg • Publicerad 24 december 2004
Jularbetande Tomislav Balic, Roland Jonsson, Thomas Schyllert, Dennis Jantell, Skytte Sandgren, Rikard Wirén och Rolf Nyberg önskar Trelleborg en god jul.FOTO: CLAES NYBERG
Jularbetande Tomislav Balic, Roland Jonsson, Thomas Schyllert, Dennis Jantell, Skytte Sandgren, Rikard Wirén och Rolf Nyberg önskar Trelleborg en god jul.FOTO: CLAES NYBERGFoto: 

På brandstationen i Trelleborg har tio man jour för att klara av behovet av ambulans och brandkår under julafton. Det är en vanlig dag på jobbet eller rättare sagt en vanlig helgdag på jobbet. Efter den rutinmässiga fordonskontrollen på morgonen är de tio fria att göra vad de vill. Så länge de inte lämnar stationen.

– Vi började åtta i morse och slutar åtta i morgon bitti, berättar jourhavande brandmästare Rolf Nyberg.

Annons

Julafton brukar enligt Rolf Nyberg vara ett ganska lugnt arbetspass. Utbildningsinsatser om risker med levande ljus har gjort verkan.

– Tendensen är väl att det blivit lugnare och lugnare, säger Rolf Nyberg som har jobbat i 33 år inom räddningstjänsten.

Men det här är sista julen som Rolf Nyberg jobbar.

– Ju längre man varit här och desto äldre man bli så tycker man att det känns tråkigare och tråkigare att jobba helger. Framförallt nu när man har fått barnbarn, säger Rolf Nyberg.

Hur får man då tiden att gå om det inte händer så mycket under en julafton? En del surfar på internet, någon läser en bok, andra tittar på tv eller tar sig en tupplur. Ambulanspersonalen har dock dragit i gång julspelandet.

– Vi har faktiskt påbörjat ett parti Risk, berättar Tomislav Balic.

Men framåt eftermiddagen kommer julen att göra sig påmind.

– Vi har beställt jultallrik från Akka och äter lite julmat vid 15-tiden, säger Rolf Nyberg.

Framför tv: n med Kalle Anka och hans vänner kan man förmoda. Om inte larmet går förstås.

Julstämningen på brandstationen kan nog bäst beskrivas som måttlig. Bilarna är i och för sig tomteaktigt röda och vita och här finns blåljus i stället för julgransljus. På tavlan för tjänstgörande personal som står i bilhallen, har någon skrivit en julhälsning till de arbetande kollegerna. Det saknas bara glitter och en tomte.

Magnus Aspegren

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons