Annons

Jul-stängd kyrka upprör

När Maude Berglund-Olsén skulle tända ett ljus till minne av sin döda far på julaftons förmiddag var St Nicolai kyrka stängd. - Kyrkan brukar alltid vara öppen annars, men inte på Jesus födelsedag. Det är inte klokt, sade hon.
Trelleborg • Publicerad 2 januari 2003

Faderns aska är spridd vid Dalälven och det finns ingen kyrkogård hon kan gå till för att hedra hans minne. I stället brukar Maude och hennes man gå in i St Nicolai kyrka för att tända ett ljus, något som hon tycker är särskilt viktigt vid familjehögtider. - Jag är inte jättereligiös och jag brukar inte gå på högmässor. Men jag betalar kyrkoskatt och det var säkert inte bara jag som hade velat komma in i kyrkan på julafton, sade Maude Berglund-Olsén. När paret försökte igen på nyårsafton var kyrkan återigen tillbommad för besökare. Kyrkan brukar vara öppen för besökare mellan klockan 11-17 varje dag. Men under storhelger är det stängt då det inte är speciella gudstjänster eller mässor, förklarade kyrkoherde Gustaf Centervall. - Trelleborg är en stor församling och vi borde kanske ha öppet även under julen, men då skulle vi få anställa fler. För oss är det här är arbetsmiljöfråga. Den personal vi har behöver också vara ledig för att fira julen med sina familjer, sade han. Gustaf Centervall hävdar att kyrkan knappt har några besökare utanför de större evenemangen under jul och nyår. - Det här är den första reaktionen på att vi har stängt som jag har mött. Enligt Gustaf Centervall hör det inte till vanligheterna att kyrkorna står öppna utan tillsyn på jul och nyårsafton. Och kyrkan kan inte vara öppen utan tillsyn eftersom saker då kan bli stulna. - Vi gör enskilda besökare besvikna och det beklagar jag. Men jag har inga planer på att ändra öppettiderna. Då måste det finnas ett större behov. På julafton var St Nicolai kyrka öppen för julbön klockan 17 och mässa klockan 23.30. På nyårsafton hölls kyrkan öppen för nyårsbön klockan 17.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons