Annons

Jubileum för omtyckt träffpunkt

Hon kallas "Lena Gröningen" men heter egentligen Lena Larsson. Eftersom hon var med när servicecentret invigdes 1987 har hon också blivit synonym med Gröningen.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2012
Foto: 
Foto: 
"Lena Gröningen", alias Lena Larsson, har varit ansvarig aktivitetsledare sedan starten för 25 år sedan.
"Lena Gröningen", alias Lena Larsson, har varit ansvarig aktivitetsledare sedan starten för 25 år sedan.Foto: 

Under 25-årsjubileet på fredagen sken Lena Larsson som en sol.

– Det känns bra idag. Det här har varit och är en jättebra plats för alla äldre. Och människorna är så otroligt engagerade här i Anderslöv, och har alltid varit, säger Lena Larsson.

Annons

När Gröningens 25-årsjubileum inleddes höll hon ett litet tal till den samlade skaran besökare. Hon lovade att firandet skulle pågå dagen lång med klackarna i taket och passade på att hylla alla besökare till Gröningen.

– Det är er förtjänst att vi är här, vi har byggt upp det här tillsammans. Ibland har vi haft tråkiga stunder, men det har snabbt blivit roligt igen.

Redan strax efter att jubileet hade startat så var det rejält trångt i korridorerna. Och det tjocknade säkert ännu mer när det började dra ihop sig till lunch. Gröningens "nationalrätt", revbensspjäll, stod på menyn. Under dagen var det också andra festligheter som barnsång, körframträdanden, annan musik och föreläsningar.

Vid sidan av alla festligheter pågick också verksamheten som vanligt. I biljardrummet var det match, i vävstugan var det hantverk och i rummet intill matsalen spelades kort för glatta livet.

– Vem som vinner? Det varierar, de riktiga rävarna är inte här nu, säger Mats Reimer, mitt i ett parti priffe.

Han spelar kort på Gröningen en gång i veckan. Från början agerade han chaufför till sin far, sen blev det att han åkte dit själv.

Spelar kort gör även Gunnar Arnfors från Trelleborg.

– Det är kul att träffa kompisar och det är bra för tankeverksamheten, säger han.

För Gröningens brukarråd var 25-årsjubileet en stor dag. Men Ruth Håkansson tyckte ändå att känslorna var lite blandade. Hotet om avveckling av köket ligger som en skugga över hela verksamheten.

– Det är lite smolk i glädjebägaren. Tänk om restaurangen bara är början till att stänga hela verksamheten? Och det finns inget annat för äldre här i Anderslöv. Finns inte detta så blir det att man sitter hemma, och det finns det tillräckligt många som gör ändå, säger Ruth Håkansson.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons