Annons

Jubilerande kör tvingas bort från lasarettet

På lördag håller Lasarettskören Stämbandet jubileumskonsert för att fira sina 25 år som kör. Om det blir något mer jubileum är osäkert. Kören får nämligen inte vara kvar på lasarettet.
Trelleborg • Publicerad 27 maj 2011
Från årsskiftet får Lasarettskören Stämbandet inte repetera i lasarettets lokaler.
Från årsskiftet får Lasarettskören Stämbandet inte repetera i lasarettets lokaler.Foto: Claes Nyberg

Singin' in the rain och New York, New York finns på repertoaren under jubileumskonserten i Parken nu på lördag.

Varje måndag repeterar de 18 medlemmarna i lasarettskören i en lokal i kulverten under dialysmottagningen. Till det kommer vissa heldagsrepetitioner och omkring 8-10 konserter om året. Att vara körmedlem är utmanande, roligt och stärkande.

Annons

– Man kan vara så trött så trött. Sedan kommer man ner hit, säger Stämbandets styrelseordförande Agneta Kristensson.

– Det ger ny energi, inflikar Kristina Wärléus, också hon styrelsemedlem.

Men körens tid på lasarettet är all vid årsskiftet. Nyligen fick Stämbandet besked om att de därefter inte får använda lasarettets lokaler för sina repetitioner. För att inte gynna Stämbandet framför någon annan förening eller organisation som vill vistas i sjukhusets lokaler har ledningen bestämt att kören får repetera någon annanstans. I konsekvensens namn.

Eftersom kören har grundats här på sjukhuset tycker man att de kunde ta hänsyn till det. Vi har gjort och gör mycket på sjukhuset. Den bekräftelsen tycker man att de kunde ge oss, säger körledaren Kristina Nilsson, som lett kören sedan 1988.

Styrelsemedlemmarna tycker att sjukhusledningens beslut rimmar illa med målsättningen att vara ett hälsofrämjande sjukhus. Stämbandet ger två foajékonserter om året då körmedlemmarna personligen hjälper till så att patienter får se konserten i sjukhusentrén. För Kristina Wärléus är körsången lika med friskvård.

– Jag kan välja bort en fysisk aktivitet för att jag mår så bra av att sjunga, säger hon.

När kören bildades 1986 bestod den enbart av sjukhuspersonal. Under åren har kören fått gå ifrån det kravet och släpper också in förmågor utifrån, efter inbjudan från andra körmedlemmar.

– Det är svårt att få med personal beroende på arbetstider. Och många bor inte här, säger körledaren Kristina Nilsson.

Vad som händer efter årsskiftet är oklart. Om kören tvingas till en lokal i utkanten av staden tror ordförande Agneta Kristensson att det kan bli svårt att hålla intresset uppe.

– Varken Malmö eller Lund har en sjukhuskör, konstaterar hon.

Martin Strandberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons