Annons

Jubel på TA – nominerade till ett av Sveriges främsta grävpris

TA:s granskning av Baskethärvan är nominerat till ett av Sveriges allra tyngsta och mest prestigefyllda priser inom journalistiken: Guldspaden. Bakom jobbet står reportrarna Jenny Isaksson och André Spång.
Trelleborg/Karlstad • Publicerad 2 mars 2023 • Uppdaterad 7 mars 2023
TA:s granskning av Baskethärvan är nominerad till Guldspaden. Bakom jobbet står reportrarna Jenny Isaksson och André Spång.
TA:s granskning av Baskethärvan är nominerad till Guldspaden. Bakom jobbet står reportrarna Jenny Isaksson och André Spång.Foto: Christer Thorell, Tomas Nyberg

Det är föreningen Grävande journalister som årligen delar ut Guldspaden till de bästa granskande avslöjandena som gjorts under det gångna året. Under torsdagen presenterade grävjuryn vilka bidrag som nominerats i respektive klass, där Trelleborgs Allehanda ingår i Mindre dagstidning.

I TA:s klass var det hela 41 bidrag som gjorde upp om fem nomineringar.

Annons

– Jag tror att det är all time high. Aldrig tidigare har det skickats in så många bidrag, vilket är väldigt roligt. Det säger mycket om hur bra den grävande journalistiken mår, sa Kicki Hultin, ordförande i grävjuryn, i samband med att nomineringarna avslöjades.

Och TA:s granskning Baskethärvan i Trelleborg, som reportrarna Jenny Isaksson och André Spång har gjort, knep alltså en av de åtråvärda nomineringarna.

– Det känns stort. Det var lite oväntat med tanke på att det var så många inskickade bidrag, säger Jenny Isaksson.

Vad tror du gjorde att er granskning blev nominerad i så hård konkurrens?

– Vi har lagt ner otroligt mycket jobb, vänt på varje sten. Det är något vi vet att juryn tittar på, själva grävinsatsen.

– Sen har vår granskning fått dubbla konsekvenser. Dels fick en politiker avgå, dels uteslöts basketlaget ur näst högsta serien. Vi kunde visa något som annars inte hade blivit känt för allmänheten, konstaterar Jenny.

André Spång, sportreporter på TA, gläds lite extra åt att det är ett gräv just inom sportens värld som blivit nominerat.

– Jag tror att det är en av förklaringarna till att det uppmärksammas av grävjuryn. Sportrelaterade grävjobb är inte så vanliga och det är kul att det nu får extra utrymme.

Andreas Westergren, nyhetschef på TA, ser nomineringen som ett kvitto på att även en liten dedikerad redaktion kan:

– Först och främst all heder åt Jenny och André som har gjort ett otroligt arbete. Att gräva kräver massor av tid och engagemang som lätt spiller över på fritiden. Det är svårt att släppa arbetet när man lämnar redaktionen helt enkelt, säger han, och fortsätter:

Annons

– Men det är också en nominering som är hela redaktionens förtjänst. Alla på TA har en del i det här. När två reportrar under en längre tid helt ägnar sig åt ett tidskrävande jobb får övriga redaktionen dra ett tyngre lass för att den så viktiga dagliga nyhetsrapporteringen ska rulla på. Och det har alla verkligen gjort.

Guldspaden delas ut 1 april i samband med Grävseminariet som i år hålls i Karlstad.

Guldspaden

Här är bidragen som har nominerats

Föreningen för grävande journalister har sedan 1991 delat ut Guldspaden, vilket anses vara Sveriges främsta pris inom grävande journalistik.

Juryn främjar journalister som "med engagerad och kunnig journalistik" avslöjat eller skildrat förhållanden som allmänheten inte tidigare känt till.

Guldspaden 2022 delas ut i åtta olika klasser: storstadstidning, mindre dagstidning, magasin, etermedia riks nyheter, etermedia lokal, etermedia riks dokumentär, bok och studentspaden.

Nominerade i klassen mindre dagstidning:

• ”Baskethärvan i Trelleborg” av Jenny Isaksson och André Spång, Trelleborgs Allehanda.

• ”Boråsbrödernas luftslott – falska identiteter och äkta guld” av Jennie Ölund, Borås Tidning.

• ”De uthängda tjejerna” av Christoffer Röstlund Jonsson, Dagens ETC

• ”Matkassefabriken” av Malva Kauranen och Truls Nilsson, Helsingborgs Dagblad

• ”Privatjetboomen” av Anton Borgström och Eigil Söderin, Dagens ETC

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons