Annons

Journaler granskas av regionen

Patientjournalerna på tio vårdcentraler granskas av regionen för att se om systemet med ekonomisk ersättning fungerar. Granskningen sker där patienterna är sjukare än förväntat och vårdcentralen har fått höga ersättningar.
Trelleborg • Publicerad 3 oktober 2013
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Valens läkargrupp i Trelleborg är först ut att bli granskad. Enligt Magnus Kåregård, medicinsk rådgivare på avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning i Region Skåne, har man vid en första överblick genom statistisk bearbetning inte förstått varför just Valens läkargrupp hamnade högt på det index, ACG, som används när ersättningen till vårdcentralerna betalas ut.

– Vi har tillgång till en hel del data och statistik som rör befolkningen, som ålder och liknande. Dessutom vilka diagnoser som deras patienter har fått på sjukhus. Men vid samkörningen av olika register kunde vi inte se varför de hade så högt ACG, säger Magnus Kåregård.

Annons

Därför har det gjorts stickprov bland patientjournalerna på Valens läkargrupp.

– I första hand handlar detta om att kvalitetssäkra vårt eget system och se att det är rättvist och välfungerande. Hittar vi sedan systematiska fel så går vi vidare med detta. Vi vill också vara säkra på att vårdcentralerna förstått instruktionerna från oss och Socialstyrelsen, säger Magnus Kåregård.

De skånska vårdcentralerna som ingår i Hälsoval Skåne får sin ekonomiska ersättning baserat på förväntat resursbehov utifrån patienternas diagnoser. För att kunna jämföra används ett index baserat på vilka diagnoser patienterna fått de senaste 18 månaderna.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons