Annons

Jour för brottsdrabbade firade 25 år

Ett bostadsinbrott. Det var vad som låg bakom starten av brottsofferjouren i Trelleborg för 25 år sedan.
Trelleborg • Publicerad 10 juni 2011
Inger Hansson från Kockska stiftelsen lämnade vid jubileet över ett bidrag till på 35 000 kronor. Lizian Kyreus är brottsofferjourens vice ordförande och Tuula Brandtman kassör.
Inger Hansson från Kockska stiftelsen lämnade vid jubileet över ett bidrag till på 35 000 kronor. Lizian Kyreus är brottsofferjourens vice ordförande och Tuula Brandtman kassör.Foto: 

– Det började med att en kvinna som hette Rut Jönsson haft inbrott i sin villa 1985. Hon kände en väldig frustration över att när hon gjort en polisanmälan så fick hon ingen hjälp, berättar Jan-Erik Bång, ordförande för Brottsoffer- och kvinnojouren Söderslätt som föreningen heter idag.

Rut Jönsson skrev till kyrkorådet i Trelleborgs församling och föreslog att en brottsofferjour skulle instiftas i Trelleborg, att pastorsadjunkten Irgentz Rudenmo tillsammans med psykologen Björn Lagerbäck skulle vidareutveckla jouren och att kyrkorådet skulle bidra med en grundplåt till föreningen om 10 000 kronor.

Annons

Kyrkorådet nappade på idén och beslutade i februari 1986 att bifalla Rut Jönssons önskningar. Den 3 juni samma år bildades sedan Trelleborgs brottsofferförening. Det var då den tredje i Sverige.

I dag har föreningen cirka 100 medlemmar varav ett 20-tal arbetar aktivt som stöd åt brottsoffer och utsatta kvinnor. Tuula Brandtman har varit med sedan första mötet och firade i går föreningens 25-årsjubileum.

– Jag jobbade på tingsrätten och där tog lagmannen kontakt med oss och frågade efter personer som ville ställa upp i brottsofferjouren och jag kände för det, berättar Tuula Brandtman som sedan fortsatt sitt engagemang som stöd åt personer som utsatts för brott.

– Jag är bra på att lyssna och så ger det mig värme tillbaka, konstaterar hon.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons