Annons

Jordnära, vinter och rymd i porslin

På söndag öppnar en utställning på galleri New Form i Gislöv med keramikern Carl Cunningham-Coles senate verk. Gigantiska fat och figurer i franskt porslin.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2006
Galaxer i Hubble-teleskopet, en portmonnä i snön eller ett vinterlandskap. Carl Cunningham-Cole låter inspireras av det stora och det lilla.BILD: CLAES NYBERG
Galaxer i Hubble-teleskopet, en portmonnä i snön eller ett vinterlandskap. Carl Cunningham-Cole låter inspireras av det stora och det lilla.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Carl Cunningham-Cole bor sedan 30 år djupt inne i de Småländska skogarna. Han hamnade där av en ren slump. Egentligen skulle han ha åkt till Australien för att ställa ut med lockades av en arkitekt och en uppfinnare in i ett projekt och åkte i stället runt i bil i Småland och drog upp planer. Efter en veckas resa behövde han lite svängrum och gav sig ut på egen upptäcktsfärd i skogarna tills bensinen tog slut. På väg till närmaste taxistation fick syn på ett hus som stod tomt. Carl Cunningham-Cole flyttade in och har nu både galleri och ateljé i Algutsboda.

För ett par år sedan visade SVT en dokumentär av Johan Robach om Cunningham-Coles keramikkonst.

Annons

– Kvällen efter hade jag haft 18000 besökare på min hemsida och så fortsatte det i tre dagar, säger Carl-Cunningham Cole.

Konstverken tar upp mot ett år att tillverka och laseras efter egna hemliga recept.

Utställning på galleri New Form öppnar med vernissage på söndag och pågår till den 28 februari.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons