Annons

Jordbruksprofil önskas av LRF

"Skånes största åkermarkskommun". Det kan bli Trelleborgs nya slogan. Åtminstone om Lantbrukarnas riksförbund, LRF, får bestämma. Organisationen menar att jordbruket orättvist hamnat i skymundan, av inte minst bostadsutbyggnad.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2008
Marianne Andersson vill inte att jordbruksmarken ska glömmas bort. Bild: Ola Isaksson
Marianne Andersson vill inte att jordbruksmarken ska glömmas bort. Bild: Ola IsakssonFoto: 

- Trelleborg är den kommun med mest åkermark av den högsta klassningen. Men nästan aldrig lyfter kommunen fram den potentialen i uttalanden, säger Marianne Andersson på LRF:s kommungrupp.

Extra märkligt tycker hon det är att kommunen inte fokuserar mer på jordbruket i tider av en intensiv klimatdebatt och diskussion om hur den framtida livsmedelsproduktionen ska säkras.

Annons

- Det är bakvänt att bygga och bre ut sig för mycket på den mark som vi behöver för att odla. Tendensen är att vi får ett torrare klimat i Europa. Vi måste tänka på att vi ska kunna få mat även i framtiden, säger Marianne Andersson.

Hon hade gärna sett att Trelleborg går i bräschen som en kommun med fokus på småskalig och lokal livsmedelsproduktion.

- Här finns en stor potential, så länge inte åkermarken tas ur bruk för all framtid, säger hon och tillägger:

- Tyvärr utgår Trelleborg allt för ofta från centralorten i planeringen.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (m) tycker dock inte att jordbruket har glömts bort.

- Absolut inte, det är en del av kommunens marknadsföring. Dessutom har vi inlett ett samarbete med LRF. Bland annat följde de med när vi reste till Sassnitz nyligen, säger han.

Bingsgård påpekar även att inflyttningen till kommunen inte är något som han varken vill eller kan hindra. Lika lite när det gäller försäljning av åkermark till byggentreprenörer.

- Men visst måste vi vara återhållsamma. De flesta bostäder som byggs i dag är enplanshus. En tanke är att man bygger mer på höjden.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons