Jordberga kan försvinna

Snart försvinner nästa landmärke på Söderslätt. Danisco planerar för rivningen av Jordberga sockerbruk även om någon tidplan inte är bestämd. Men det kommer att ske inom överskådlig tid. Alla byggnader är inte aktuella.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2008
Ännu ett landmärke på Söderslätt hotas av rivning - Jordberga före detta sockerbruk. Bild: Tomas Nyberg
Ännu ett landmärke på Söderslätt hotas av rivning - Jordberga före detta sockerbruk. Bild: Tomas NybergFoto: 

Stora delar av Jordberga sockerbruk har stått och förfallit i flera år nu. Allt som var användbart har monterats ner och transporterats bort.

- Det är stora delar av bruket som är aktuella för rivning, säger Mats Andersson på Danisco, som äger det före detta sockerbruket. Framför allt det som nu står och förfaller.

Danisco har tagit in konsulter för att undersöka förutsättningarna för rivning, vad som ska rivas och vilka konsekvenserna blir.

- I och med att vi tittar på det så tycker vi att det är en god idé att riva Jordberga, säger Mats Andersson. Vi har inte hittat någon annan användning för det och vi kan inte hålla på i det oändliga att spika igen.

Några av byggnaderna är uthyrda och i andra har Danisco egen verksamhet. Rivningshotet gäller inte de delarna.

Det andra nerlagda sockerbruket, Köpingebro, ska vara rivet 2010.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.