Annons

Jordberga hoppas på lyckad helg

Näver- och halmarbeten, dukar, kläder, tvålar och smycken. Julmarknaden i Jordberga erbjuder besökarna en stor variation av hantverk. Efter att förra årets mässa delvis snöat bort görs ett nytt försök i helgen.
Trelleborg • Publicerad 3 december 2011
Lars-Olof Swärdz från Valdemarsvik stod på gården och sålde strömmingsburgare. – Nyfikenheten är stor, de brukar vara populära.
Lars-Olof Swärdz från Valdemarsvik stod på gården och sålde strömmingsburgare. – Nyfikenheten är stor, de brukar vara populära.Foto: 

På fredagseftermiddagen hade ungefär 700 personer sökt sig till herrgårdens ladugårdar för att se på de utställda hantverken och kanske köpa något.

– Vi tror att det kan bli 1500 besökare i dag och förhoppningsvis 2-3000 på lördag och 1600 på söndag. Vi har ingen aning om hur bra mässan kan vara, förra året var det stängt i en och en halv dag på grund av världens snökaos, sa Stefan Hofsten, en av arrangörerna från Svenska Slottsmässor.

Annons

En av besökarna var Elvir Mårtensson från Hedeskoga som var i Jordberga för första gången. Han var dock ute på årets tredje julmarknadsbesök och visste vad han ville få ut av det.

– Lite nya grejer mot vad man har sett tidigare, allt som går att äta upp är det bästa också träffar man folk, sa han med en kasse med knäckebröd från Härjedalen i högsta hugg.

Inne i en av ladugårdarna som används som utställningslokal stod Håkan Ström från Nötarp och sålde egentillverkade stearinljus i märkliga former.

– Vi smälter ihop stearinmassa och parafin, sedan använder vi en speciell, hemlig teknik när vi stöper, kommenterade han tillverkningsprocessen.

De 55 utställarna på julmarknaden reser runt med Svenska Slottsmässor till olika platser i landet. De flesta är med på ett fåtal marknader, men det finns undantag från den regeln. Keramikerna Kenneth och Birgitta Grimstig från Åkersberga ställde ut på årets första julmarknad redan den första oktober och innan jul kommer de att hinna med 14 stopp på sin turné genom landet.

– Det här är den sydligaste mässan och Österbybruk den som ligger längst norrut, det är nästan hemma i våra hemtrakter, berättade Birgitta Grimstig.

Jonathan Salomonsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons