Annons

Jonas reser med HMS Carlskrona

I dag bär det iväg. Trelleborgaren Jonas Alm, 19 år, gör lumpen på marinens största fartyg, HMS Carlskrona som ska lägga till vid hamnar i Senegal, Mexico och USA under de närmaste fyra månaderna.
Trelleborg • Publicerad 17 februari 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

GRAFIK: JENNY ISAKSSON Han ska tjänstgöra ombord på båten som vapentekniker med ansvar för kulsprutor och kanoner. Dessa ska rengöras och hållas efter så att de kan användas under övningarna. - Det är helt klart en upplevelse att göra den här resan. Jag har varken varit i Afrika, USA eller Latinamerika så jag ser verkligen fram emot detta. Resan blir ett äventyr, säger Jonas Alm, bosatt i Trelleborg och uppvuxen i Smyge. Prick klockan elva i dag kastar HMS Carlskrona loss från fartygets hemmahamn i örlogsstaden Karlskrona. Ombord finns 170 värnpliktiga. Flera av dessa är kadetter som utbildas till fänrikar. Besättningen på fartyget är mansdominerad: endast sex av de värnpliktiga är kvinnor. Det lagas rikliga mängder mat på HMS Carlskrona. Ett 30-tal kockar hänger med på resan för att kunna mätta alla magar. - Det serveras ryggbiff, hjortfilé, lax och ibland även struts. Husmanskost varvas med festliga rätter. Ska man sammanfatta livet ombord så är det mycket mat och lite sömn. För det gäller att hålla sig vaken under vaktpassen, säger han. En tio dagar lång övning på Västkusten tidigare i vintras, då de passerade Göteborg och Lysekil, gav honom inblick det hårda sjölivet. - Man ska inte glömma bort att det är psykiskt påfrestande att vara ute till havs. Det är trångt i sovutrymmet, vi är fyra i varje koj. Det är lätt att man tär på lumparkompisarna när man är så nära varandra hela tiden, säger han. Hans pappa Sten-Inge och farfar Tore gjorde också militärtjänsten i flottan. När Jonas Alm mönstrade rådde det ingen tvekan om var han ville placeras. - Marinen - så klart. Jag har alltid trivts vid havet. Det är en härlig harmoni att vara ute på sjön. Jag har sökt sjöofficersutbildningen och hoppas bli antagen. Det är många sökande och chansen att komma in är ganska liten, säger han. Snart är Jonas Alm ute på de stora, beredd att komma till andra kontinenter. I sitt bagage ombord är det få privata prylar som han ska packa ned. Förutom civila kläder, som används då de går i land, är de två saker han inte tänker missa: - Solglasögon och solstol! FAKTA / HMS Carlskrona Fartyget är marinens största stridsfartyg. HMS Carlskrona är ett minfartyg och har till uppgift att utbilda fartygsbesättningar för att kunna lägga ut minor vid vår kust som en del i det svenska försvaret vid ett väpnat angrepp. HMS är en förkortning för His Majestys Ship. Kung XVI Carl Gustaf är fartygets beskyddare. Byggd: På Karlskronavarvet 1983 Maxfart: 20 knop Längd: 105, 7 meter Bredd: 15,2 meter Djup: 4,7 meter

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons