Annons

Jonas bil ska köra 100 mil på en liter bensin

KTH-studenten och trelleborgaren Jonas Gunnarsson deltar i en tävling om världens energisnålaste bil.
Trelleborg • Publicerad 27 februari 2007
Jonas Gunnarsson. Bild: Privat
Jonas Gunnarsson. Bild: PrivatFoto: 
De hajliknande bilen Agilis lyckades köra 50 mil på en liter bensin förra året. I år hoppas det svenska laget på det dubbla. Arkivbild: Scanpix
De hajliknande bilen Agilis lyckades köra 50 mil på en liter bensin förra året. I år hoppas det svenska laget på det dubbla. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Jonas Gunnarsson från Smygehamn är med och tillverkar vad som förhoppningsvis ska bli världens energisnålaste bil. Men just nu saknar den både motor och hjul. Han ingår i en studentgrupp på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm som ställer upp i den europeiska tävlingen Shell Eco Marathon.

Idén är att tävla i hur långt en bil kommer på en liter bensin. Förra året slog KTH svenskt rekord med bilen Agilis. Den väger 45 kilo och lyckades rulla 50 mil förra året. I år tävlar studenterna med samma bil som man hoppas kunna förbättra.

Annons

– Vi hoppas komma 100 mil i år. Det är vårt mål, sedan får vi se hur det går, säger Jonas Gunnarsson.

Tricket är att använda bensinen till att accelerera upp till 50 kilometer i timmen. Därefter ska bilen kunna rulla utan motor. För att göra detta möjligt tillverkas en så lätt bil som möjligt och med hjul som rullar så bra som möjligt. Agilis hjul är nästan helt dolda.

– Det är bra med hjul som har liten marktillgång. Då rullar det bättre, menar Jonas Gunnarsson.

Även om de klarar 100 mil så har de en lång väg till seger. Vinnarna förra året var ett franskt universitetslag som lyckades få i väg sin bil 288,5 mil på en liter bensin!

– Det var i Frankrike tävlingen startade och deras lag har därför tävlat längst. Vi började förra året och är glada att vi lyckades starta den, säger Jonas Gunnarsson.

I maj är det iallafall upp till bevis för den hajliknande bilen på Nogarobanan i Frankrike.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons