Annons

Johan såg andra skåla i skumpa

Johan Ylitepsa var på fest på nyårsafton. Men det var mest jobb och inte så mycket skoj. "När man jobbar i bar är man van vid att jobba på de stora festerna, säger han".
Trelleborg • Publicerad 1 januari 2009
Johan Ylitepsa fick fira tolvslaget med att servera champagne istället för att dricka den själv. Men han har inga problem med det. utan trivs bra med att stå på andra sidan av baren. Bild: Claes Nyberg
Johan Ylitepsa fick fira tolvslaget med att servera champagne istället för att dricka den själv. Men han har inga problem med det. utan trivs bra med att stå på andra sidan av baren. Bild: Claes NybergFoto: 

Sedan ungefär tre år är Johan bartender på nattklubben Kristall som huserar på restaurangen Horizont. På nyårsafton stod han bakom disken i stora baren och blandade drinkar.

- Det går åt mer skumpa på nyårsafton jämfört med en vanlig lördagskväll. Jag sålde nog tre flaskor, berättar Johan. För honom är det ingen stor grej att ställa sig på det som enligt många är fel sida av baren på en av årets mest festliga kvällar.

Annons

- Jag hajpar inte nyår så det känns inte så speciellt. Dessutom är jag så van att jobba när mina kompisar festar så det spelar ingen roll.

Han anmälde sig själv som frivillig arbetskraft direkt när ägarna började fundera på om de skulle ha öppet för drygt en månad sedan.

Den stora skillnaden mellan barjobbet en lördag och på nyårsafton är att folk är mer uppklädda i festblåsor och kostymer på nyår. Och att de dyker upp senare.

- Vi öppnar redan klockan 23 men de flesta firade tolvslaget någon annanstans och kommer hit efteråt, säger Johan.

Den stora massan kom till nattklubben först vid ett-tiden. Det innebar att Johan och hans kollegor fick en chans att gå ut till brandtrappan och titta på fyrverkerierna en snabb vända.

- De få gästerna som var där var själva ut. Så då hann vi önska varann gott nytt år. Johan som också arbetar som servitör måste alltså ofta ställa upp och jobba på större helger. Och i de flesta fall har han inget emot det. Men det finns undantag.

- Midsommarafton. Då jobbar jag helst inte, säger Johan.

Men han berättar att även det har hänt.

- Det var ett stort bröllop på en midsommarafton en gång. Då var vi tvungna att ställa upp, men helst är jag ledig då.

Om Johan trots allt hade fått vara ledig i onsdagskväll hade det troligtvis inte blivit något större firande.

Annons

- Vi hade nog dragit ihop ett mindre gäng och lagat mat tillsammans. Lagt lite extra tid på maten och sen festat lite. Kanske hade vi spelat något sällskapsspel, funderar han.

Men i stället fick han alltså träffa sina kompisar över bardisken och önska dem gott nytt år där.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons