Annons

Jobbet i gång för planerade nya E 6

Redan nu har det konkreta arbetet med förutsättningarna för utbyggnaden av E 6 mellan Trelleborg och Vellinge satt i gång.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2005
Proverna av marken analyseras inför utbyggnaden av E 6. Bild: Tomas Nyberg
Proverna av marken analyseras inför utbyggnaden av E 6. Bild: Tomas NybergFoto: 
Peter Hylanders maskin borrar sig ner i myllan på Söderslättsåkrarna. Bild:Tomas Nyberg
Peter Hylanders maskin borrar sig ner i myllan på Söderslättsåkrarna. Bild:Tomas NybergFoto: 

Under den senaste tiden har de geotekniska undersökningarna av den planerade utbyggnaden av E 6 mellan Trelleborg och Vellinge satt i gång.

Peter Hylander från danska konsultföretaget RamBöll tar prover på marken vid bland annat Skegrie på Vägverkets uppdrag.

Annons

– Jag gör en geoteknisk undersökning för vägen, säger Peter Hylander.

Med hjälp av en maskin som rullar fram över åkrarna på Söderslätt tar Peter Hylander upp markprover för att se hur marken är beskaffad där vägen ska dras fram. Just vid Skegrie avviker den planerade nya vägen från den gamla dragningen av E 6.

– Det finns ju inte utrymme att bygga ut vägen mellan kyrkan och dösen i Skegrie, säger Marie Minör, projektledare för utbyggnaden på Vägverket.

Så i den snåla blåsten på onsdagen drog Peter Hylander fram väster om dösen i Skegrie för att ta prover.

– Maskinen borrar sig ner och jag gör en första bedömning här på plats. Sedan tar jag med mig prover för en riktig analys.

För att se var proverna ska tas finns stolpar utsatta längs den planerade sträckningen av vägen där det behövs provtagningar.

– Vad jag har sett hittills så ser det inte särskilt komplicerat ut att bygga här, säger Peter Hylander. Om allt går enligt planerna ska Peter Hylander vara klar med markundersökningarna någon gång nästa vecka. En del beror det dock på vädret.

– Det är ju bra så länge det är tjäle och marken är hård. Det innebär ju också att påverkan på åkrarna bli minimal, säger han.

Maskinen med borren som rullar fram med larvfötter är tung och kan göra djupa spår i åkrarna om det är blött och lerigt väder.

Marie Minör påpekar att undersökningen också innefattar andra moment.

Annons

– Vi tittar även bland annat på var grundvattennivån ligger, säger Marie Minör.

Nu i mars ska Vägverket även börja med samråd med markägarna och andra berörda längs den planerade utbyggnaden av vägen.

Eftersom Trelleborgs kommun ännu inte är klara med planeringen av hur anslutningarna till Trelleborg ska se ut har Vägverket delat upp arbetsplanen i två delar. Den första delen går bara fram till den planerade trafikplatsen i Maglarp.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SKEGRIE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons