Annons

Jobben kvar på Samhall i Trelleborg

Många tycker att staten har gått för långt när det gäller sättet att driva Samhall AB. Kritiken mot bolagets planer att lägga ut jobb utomlands fortsätter att växa.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2002

Tidigare har många motsatt sig de anställdas låga löner och bolagets dåliga personalpolitik. Dessutom har många tvingats sluta på grund av att bolagets förluster.

Annons

Som det ser ut nu är alla jobben som finns på Samhall i Trelleborg tryggade.

Chefen för Samhall i Trelleborg, Kjell-Olof Elmstål, anser att det mesta talar för att man klarar sig undan rationalisering.

I Trelleborg jobbar ett hundratal på Samhall. Ungefär 60 av de sysselsatta arbetar med någon form av produktion, mest med tillverkning av spikplåt, i lokalerna på Klörupsvägen, resten av personalen arbetar inom bemanning, det vill säga bland annat fastighets- och kontorsuppdrag.

- Varje dag är en kamp för att få hjulen att snurra på Samhall. Alla har jobb i dag, förutom ett tiotal som inte har någon sysselsättning. Jag försöker fixa så att de ska få något att göra. Vi väntar på besked om en affär inom kort. Lågkonjukturen sätter också spår i detta när det gäller att få nya uppdrag, säger Kjell-Olof Elmstål.

På frågan om de omdiskuterade lönsamhetskraven svarar han tvärsäkert:

- Samhall måste gå med vinst. Vi kan inte göra några förlustaffärer. Problemet är att det är svårt att vara konkurrenskraftig och dessutom har vi blivit påverkade av att statens merkostnadsersättning.

- Det bidrag som vi får, har varit oförändrade under de senaste tre åren, samtidigt som det har skett en löneökning.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons