Annons

Jobb Service Syd får lån på 1,5 miljoner

Kommunen ger ett lån på 1,5 miljoner kronor till det sociala företaget Jobb Service Syd, före detta Lagomtjänst. Socialdemokraterna är emot och vill hellre se en motsvarande verksamhet i kommunal regi.
Trelleborg • Publicerad 7 december 2012
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

– Det handlar om att ge Jobb Service Syd ett lån för att den ekonomiska föreningen ska kunna överbrygga de svårigheter man har just nu. I första hand handlar det om ett lån på halva summan, men det finns utrymme för lån på upp till 1,5 miljoner kronor, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Senast 8 mars ska styrelsen för Jobb Service Syd redovisa för kommunstyrelsen hur föreningen ska kunna rekonstrueras och gå vidare så att lånet kan betalas tillbaka.

Annons

Bakgrunden är att Jobb Service Syd hamnat i en akut ekonomisk kris eftersom föreningen inte får in tillräckligt med pengar och samtidigt har har stora utgifter för de anställda. Under rekonstruktionen har alla anställda sagts upp.

– Det handlar om att Jobb Service Syd har haft anställda som fått full lön utan bidrag, men där man inte kan fakturera till 100 procent, säger Ulf Bingsgård. Då blir det ett underskott.

Ulf Bingsgård menar att det nu är tid att se över själva organisationen av Jobb Service Syd.

– Jag skulle kunna tänka mig att man gör ett kommunalt bolag av föreningen och driver det vidare på det sättet, säger han.

Socialdemokraterna röstade emot förslaget att ge mer lån till Jobb Service Syd.

– Det här är en viktig verksamhet. Men den har drivits på ett bedrövligt sätt av de styrande i kommunen, säger Catherine Persson (S), oppositionsråd. Kommunen hade inte behövt hamna i den här sitsen.

Hon menar att Socialdemokraterna redan för läge sedan varnade för den här utvecklingen.

– Men de styrande har inte rett ut juridiken. De har inte rett ut ekonomin. Och nu sitter de i saxen och tvingas att ge lån till Jobb Service Syd. Det är inte rätt att äventyra kommuninvånarnas pengar på det här sättet.

S anser att den ekonomiska föreningen Jobb Service Syd ska läggas ner och att själva verksamheten ska drivas i kommunal regi helt och hållet.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons