Annons

JO-anmälan ändrade rutiner

När trelleborgarens far dog skickades kroppen till Rättsmedicinalverket i Lund för obduktion. Obduktionen genomfördes i maj 2010, men först i januari 2011 kom en slutgiltig obduktionsrapport. Nu har sonen JO-anmält Rättsmedicinalverket på grund av den långa handläggningstiden.
Trelleborg • Publicerad 17 maj 2011

– Vi var väldigt underbemannade under den här perioden. Det är inte ovanligt med väntetider upp till sex månader, men det här tog extra lång tid, säger Jessica Andersson, tillförordnad chef för Rättmedicinalverket i Lund.

Ärendet ligger hos justitieombudsmannen i väntan på beslut och efter anmälan har rutinerna för handläggningar ändrats.

Annons

– Vi är lite bättre bemannade nu. Vi utbildar nya rättsläkare och har modifierat en redan befintlig rutin. Varje läkarstudent har en handläggare och numer tar dessa del av studenternas rapporter varje månad, säger Jessica Andersson och poängterar att arbetsrutinerna kräver att vissa rapporter prioriteras lägre.

– Det som har hänt är olyckligt, men vi måste ta hänsyn till analyser som berör levande personer och obduktioner som handlar om brott. Men jag har full förståelse för att det som hänt inte är bra.

Martin Strandberg
Martin Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons