Jenny Isaksson: Det hänger på byborna
För fem år sedan lades Systembolaget i Anderslöv ner. Stängningen togs mer eller mindre som ett hån mot byn och fortfarande råder det en stark bitterhet över händelsen. Just nedläggningar av butiker är något som verkligen färgar Anderslöv. Varje stängning gör att alla oroar sig för att orten ska förpassas till en tillvaro som sovstad.
För en utomstående besökare upplevs Anderslöv som en visserligen väldigt liten, men ändå som en stad. Här finns ett torg, ett gästis, en brandstation, vårdcentral och bibliotek. Här finns industriområden, hyreshus och villaområden. Och här finns butiker längs Landsvägen som går som en pulsåder genom byn. Blomsterbutiker, klädbutiker, järnhandel, byggvaruhandel och matbutiker samsas med pizzerior och frisörsalonger. Det känns lugnt men levande.
Läser man om Anderslövs historia handlar den om att köpmän och hantverkare bidragit till ortens utveckling och när den var huvudort i Anderslövs storkommun fanns det all tänkbar service. Redan 1971 var Systembolaget hotat och Anderslövsborna startade en proteströrelse. Alla befarade att en nedläggning av Systembolaget skulle ta dö på resten av ortens handel. Den gången lyckades protesterna och Systembolaget fick vara kvar i ytterligare 35 år. Sedan ersattes det av ett ombud. Nu finns inte heller det kvar. Men handeln tycks ändå fortsätta i Anderslöv. Och om den ska göra det även i framtiden beror ju i slutänden till största delen på byborna själva. Då duger det inte att "ändå bruka köra till Trelleborg och handla".