Annons

Jean Cronstedt, friherre

Trelleborg • Publicerad 29 oktober 2009
Foto: 

Vad är en friherre?

– Jag har arbetat som läkare hela livet men friherre är en adlig titel som går i arv. Så när jag gick i pension tyckte jag det kunde vara trevligt att vara friherre i telefonkatalogen. Även om det är en titel som inte betyder något idag.

Annons

För titeln med sig några förpliktelser?

– Nej, inte alls. Ätten härstammar från Sverige men har bott i flera generationer i Finland. Så jag har varit på en riddarhusbal på finska riddarhuset i Helsingfors. Det var väldigt högtidligt och väldigt trevligt.

Har du forskat något om släkten Cronstedt?

– Inte aktivt så. Släktens historia är väl kartlagd från 1693 och framåt så det finns nog inte så mycket mer att forska fram.

Vad betyder titeln för dig?

– Jag kom hit till Sverige som finskt krigsbarn. Det har format mig betydligt mer än att jag är friherre. Men det är ju alltid trevligt att kunna följa släkten bakåt i tiden.

Använder sig dina barn av titeln friherre i och med att den går i arv?

– De har valt att inte göra det hittills i alla fall. De tycker nog att det känns lite väl otidsenligt med den typen av titlar.

Niclas Sörenson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons