Annons

Jazziga toner och väderprat

I väntan på våren. Så var benämningen på tisdagens konsert med John Pohlman och Evergreen trio i Trelleborgs församlingshem. Och nog får vi vänta på våren alltid.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2002
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

- På vägen hit har jag mött både snö, regn och dimma. Vad jag förstått är även en storm på väg, berättade John Pohlman. Nu blev det många jazznummer om vädret. "It´s might aswell be spring", "Sunny side of the street" och "Misty" är bara några exempel och dessutom en liten snutt av "Singin in the rain". BILD:CLAES NYBERG Publiken fick njuta av John Pohlmans fina pianospel. Fingrarna flög snabbt och lätt över tangenterna och tillsammans med trion lektes musiken fram. John Pohlman växte upp med musik. Hans far var pianist och själv började John spela piano i sexårsåldern. - Musik har väldigt stor betydelse för mig. Det ger mig en enorm avkoppling och det är oerhört socialt att spela med i en orkester, sa John Pohlman när han intervjuades i pausen. Framför allt är han förknippad med väderprognoser. För trettio år sedan började han på tv, då hade han redan arbetat som meteorolog på SMHI tio år. - Jag började på radion innan tv. Vi fick gå kurser för att få bort våra dialekter, för att folk från hela landet skulle förstå vad vi sa. Därför är min dialekt annorlunda i tv mot hur jag pratar normalt, säger John Pohlman som föddes i Malmö 1935. - I övre tonåren, i slutet av 50-talet, åkte vi ofta ner till Trelleborg. Vi gick på en dansrestaurang, ett trevligt ställe som hette "La Visite". Jag ska höra med publiken efter pausen om de känner till den. Trots att John Pohlman passerat pensionsstrecket syns han fortfarande i tv-rutan. Om än inte så ofta som förr. - Jag har gått ner på halvtid och slutar i höst när jag fyller 67. Det är åtminstone min målsättning. Jag har hört att det kanske blir ett ramaskri från publiken, men jag måste ut och spela också. Under åren som meteorolog har han fått både ris och ros från tittarna. - Jag fick ett brev från en präst i somras. Dagen innan hans dotter skulle fylla sex år, tittade de på min prognos på tv. De hade tänkt att fira födelsedagen ute, men jag utlovade regn. - När prästen sedan gick förbi dotterns rum bad hon en aftonbön. Först Fader vår och sedan hörde han henne säga "Käre Gud, låt det bli sol i morgon och tro inte på John Pohlman".

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons