Annons

Jazzig lördagskväll i Smyge

Den numera uppdelade jazzfestivalen i Smyge fortsatte i lördags med sommarens andra omgång. Denna gång med Sammy Rimington som ett av dragplåstren. Ulrika Christmar Stafström fick ta emot årets stipendium ur Mias minnesfond.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2013
Rolf Uddeskog Ensemble var först upp på scenen i Köpmansmagasinet under sommarens stora jazzkväll.
Rolf Uddeskog Ensemble var först upp på scenen i Köpmansmagasinet under sommarens stora jazzkväll.Foto: 
Håkan Fredriksson delade ut årets stipendium till Mia Löwgrens minne till Ulrika Christmar Stafström som bland annat är ledare för Piggsvinsteaterns barngrupp.
Håkan Fredriksson delade ut årets stipendium till Mia Löwgrens minne till Ulrika Christmar Stafström som bland annat är ledare för Piggsvinsteaterns barngrupp.Foto: 
Pipp´s Blue Six bjöd på några extranummer i Köpmansmagasinet efter att de haft sin konsert i kyrkan.
Pipp´s Blue Six bjöd på några extranummer i Köpmansmagasinet efter att de haft sin konsert i kyrkan.Foto: Claes Nyberg

Håkan Fredriksson, ordförande i Jazz i Smyge, tycker att årets variant med jazz fördelat på tre tillfällen verkar fungera bra.

– Förra gången hade vi ett par hundra besökare och denna gången verkar det också bli många. Så det kan nog bli såhär även i fortsättningen, säger han.

Annons

Medan många av jazzbanden som uppträder under Jazz i Smyge har spelat tillsammans i decennier så bjöd det första bandet som uppträdde i Garaget i lördags på sin allra första konsert tillsammans.

Fyra av de fem musikerna i det nystartade Groovemakers collective är lärare och har ägnat en del av sitt sommarlov åt att repa in låtar inför premiärspelningen.

– Vi smygstartar här i Smyge. Sedan ska vi ut och spela mer, säger Janne Jansson, trummis i bandet.

Sina lärarroller säger de sig ha lämnat hemma när de spelar tillsammans i Groovemakers collective.

– Det är det sociala som är viktigt. Att vi har kul helt enkelt, menar Janne Jansson och utlovar en repertoar med en blandning av jazz, funk och groove.

Själva jazzdagen inleddes i Östra Torps kyrka där Pipp´s Blue Six med Maria Anderberg hade sin konsert. För dem som missat kyrkan eller inte fått nog bjöd de på några ytterligare låtar som inledning på jazzkvällen i Köpmansmagasinet.

Annars var det utdelningen ur Mias minnesfond som stod som första punkt på programmet. Årets stipendiat blev Ulrika Christmar Stafström, som enligt företrädarna för fonden verkar i Mia Löwgrens anda. Minnesfonden upprättades efter att Mia Löwgren, som bland annat var jazzsångerska, omkom i en olycka för fyra år sedan.

– Ulrika har medverkat i många lustspel och revyer och som aktiv lärare och teaterledare har hon gett inspiration till många unga också, sade Håkan Fredriksson, ordförande i Jazz i Smyge, vid utdelningen av stipendiet.

För Ulrika Christmar Stafström kom stipendiet som en total överraskning.

– Jag visste inte ens att det fanns, konstaterar hon.

Nästa Jazz i Smyge hålls den 16 augusti.

Lisa Kron
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons