Jättarna bland världens träd visas i Kämpinge

En del reser land och rike runt för att titta på medeltida kyrkor, renässansslott eller tåg. Leif Brost, ägare av Bärnstensmuseet, har andra mål på sina resor. Han "samlar" på träd. Nu finns hans märkliga träd i en ny utställning vid Bärnstensmuseet.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2004
BILD: JEANETTE LARSSON
BILD: JEANETTE LARSSONFoto: 

BILD:JEANETTE LARSSON Höga träd, tjocka träd, märkliga träd och gamla träd, alla har lockat Leif Brost och hans familj till olika spännande platser runt hela jordklotet. Alla trädbesök som Leif Brost gjort under drygt 27 år har nu resulterat i en ny utställning vid Bärnstensmuseet. - Jag är intresserad av träd och kåda. Jag har alltid fotograferat stora träd, säger Leif Brost. Samlingen består av en mängd fotografier där ibland familjemedlemmarna är med som jämförelse framför de enorma träden. - Vi ska ha sett träden på riktigt för att det ska räknas, säger Leif Brost. I våras besökte han och hustrun den amerikanska kusten mellan Monterey och Oregon där världens högsta träd växer, det är det amerikanska Sequoia-trädet eller Coastal Redwood som det heter på engelska. Det är flera träd som är runt 110 meter höga. Det som tidigare ansågs vara det allra högsta, 113 meter högt, föll 1991 men kan fortfarande ses liggande. Leif Brost pekar längst ned i ett hörn på ett fotografi föreställande en enormt stor trädstam, där står människor som i proportion till trädet inte ser större ut än små myror. Trädet är det så kallade Tuleträdet i södra Mexico med en omkrets på 58 meter. - Det sägs vara världens största träd när det gäller volym och vikt men egentligen är det tre sammanvuxna Montezumacypresser och är cirka 2000 år gammalt, förklarar Leif Brost. I dag är det officiell öppning av utställningen som förutom fotografier bland annat består av växtdelar, som halvmeter långa ärtskidor från det tropiska Eldträdet, och träföremål. Och det handlar inte bara om exotiska träd. Den enorma Douglasgran som flöt i land i Kämpingebukten för ett par år sedan och som Leif Brost tog hand om har fått sin egen plats i utställningen. Utställningen, som fått namnet "Träd i världen", har sin plats utomhus inramad av Leif Brosts annorlunda hus till största delen byggt av vrakgods. Leif Brost räknar med att ha utställningen öppen året ut.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.