Annons

Järnvägssatsning som spårade ur

Nu är det definitivt att Kockums Industrier inte kommer till Trelleborg. Den industribyggnad som bolaget köpte av Trelleborg AB för att bygga järnvägsvagnar i på Nio-E-området ligger ute till försäljning hos en mäklare.
Trelleborg • Publicerad 12 september 2013
Till salu: industribyggnaden dit Kockums Industrier skulle ha flyttat. Foto: Claes Nyberg
Till salu: industribyggnaden dit Kockums Industrier skulle ha flyttat. Foto: Claes NybergFoto: Claes Nyberg

Det var i våras som beskedet kom att Kockums industrier lade ner tillverkningen av järnvägsvagnar, eftersom det inte längre kom in några order. Den planerade flytten av verksamheten till Trelleborg blev aldrig verklighet.

Under tredje kvartalet i år tillverkas de sista vagnarna i en order från statliga LKAB i de gamla lokalerna i Malmö. Ett led i avvecklandet av verksamheten är att sälja fastigheten i Trelleborg. Det är Kockums industriers fastighetsbolag som äger fastigheten i dag. Kockums Industrier köpte fastigheten för 27 miljoner kronor och har satsat en ganska stor summa pengar på att bygga om byggnaden för sina behov.

Annons

Det finns sju traverser i den 9 400 kvadratmeter stora byggnaden som kan lyfta från 3 till 75 ton. Det finns också järnvägsspår indragna i produktionshallen. Det finns även kontors- och personalutrymmen på 840 kvadratmeter.

Trelleborgs hamn och det kommunala bolaget Östersjöterminalen har investerat cirka nio miljoner kronor i ett nytt järnvägsspår ut till byggnaden dit bolaget skulle flytta. Spår som nu troligen inte kommer till nytta.

Kommunen ser dock en viss potential i järnvägsspåren även efter beskedet att Kockums Industrier inte kommer till Trelleborg, eftersom det finns planer på att bygga ett truck- och logistikcenter i östra Trelleborg i samband med att hamnen flyttar ut till de nya lägena i sydost.

Sanna Wahanta
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons