Annons

Japan viktigt för kulturprofil

Glaskonstnären Christian von Sydow var en av de lyckliga när kandidaterna till Trelleborgs kulturstipendium och kulturpris avslöjades.
Trelleborg • Publicerad 19 oktober 2007
Ett år som glasarbetare i japanska Sapporo förändrade Christian von Sydow syns på livet, och arbetet. Nu är han kandidat till kommunens kulturpris. Arkivbild: Tomas Nyberg
Ett år som glasarbetare i japanska Sapporo förändrade Christian von Sydow syns på livet, och arbetet. Nu är han kandidat till kommunens kulturpris. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

– Det var ju lite oväntat, jag är ju inte så synlig med min konst här i kommunen, säger Christian von Sydow när TA frågar honom hur det känns att han har chans på kommunens kulturpris.

Östra Verlinge, Anderslöv, Beddingestrand, Smygehamn och nu Klagstorp. Eftersom Christian von Sydow är fäst vid havet och Söderslätt, men har ett behov av att bryta upp var tionde år, har han och hans fru bott nästan överallt inom kommunen. Hans konst har dock bara varit utställd två gånger i Trelleborg. För arton år sedan hade han en utställning, den andra pågår just nu på Trelleborgs museum.

Annons

Utställningen innehåller mycket glas och skildrar en epok han är på väg att lämna. Förändringen kom i Japan för fyra år sedan.

– Jag var där och jobbade med glas ett år. Men i Japan är keramiken satt på pidestal, den är nästan överordnad all annan konst. Jag har hållit på med keramik innan så jag började längta tillbaka till det materialet. Det är märkligt, det var glaset som tog mig till Japan, men där mötte jag keramiken, säger han.

Johan Nordström

0410-545 41

johan.nordström@

trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons