Annons

Jans gröna fingrar är ett lyft för Blå Huset

Jan Andersson är en nyligen pen sionerad trädgårdsmästare. Men sedan han blev ordförande för Blå Huset är kalendern fulltecknad under sommaren.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2005

Han är den tredje orföranden sedan den gamla arbetarlängan på Norregatan gjordes om till stiftelse 1994. Och kanske den mest lämpade hittills om man ser till den vackra gamla trädgård som döljer sig bakom det blå lilla husets fasad.

– Det har tagit lite tid att få den i ordning, men nu är jag ju pensionär, så tid, det har jag, säger Jan Andersson som fram till i vintras arbetade som anställd trädgårdsmästare i kommunen.

Annons

Nu får han själv rå om den lilla trädgården som rymmer allt från låga buxbomshäckar till stockrosor, sibirisk korkek, vildvin, stjärnflocka och en mängd andra gammaldags växter.

– Ibland när man rensar i rabatterna hittar jag växter som jag knappt vet vad det är. Då får jag ta hjälp av den tidigare ägaren. Hon är 92 år och kommer fortfarande hit nästan varje dag, berättar Jan Andersson.

Nu i juli är det extra viktigt att den gröna oasen är i ordning. Då står PRO:s damer för kaffeservering och hembakt i det lilla huset.

Men eftersom eldsjälarna som kan och vill ställa upp och driva kaféet blir allt färra får Jan rycka ut även här.

– Både jag och min fru är här och arbetar.

Blå Huset är populärt bland både turister och trelleborgare.

– Förra sommaren hade vi 700 besökare.

Flera stamgäster brukar komma för att ta en fika vid tvåsnåret.

–De tycker det är lugnt och skönt att kunna dricka sitt kaffe här i trädgården. Kanske bor de i lägenhet och har ingen egen trädgård, funderar Jan Andersson.

Förutom trädgårdsarbete finns det en hel del annat att pyssla med.

Annons

Stiftelsen får inga kommunala bidrag till skötseln av huset. Lite inkomster får man genom att hyra ut huset till privatpersoner eller organisationer. Underhåll får stiftelsen ta hand om själv.

– I år har vi målat alla små byggnader här i trädgården. Det finns alltid något att göra, jag känner mig som lite av en hustomte här, ler Jan Andersson och visar det lilla utedasset som står kvar men inte används, lusthuset och en gammal lekstuga.

Som tur är har han inte lika mycket trädgårdsarbete på hemmaplan.

– Nej, jag håller mig bara med en liten täppa kring min marklägenhet. Du vet, man vill ju inte ta med sig jobbet hem.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons