Jan Guillou signerade böcker

Ett paus i jakten. Jan Guillou hade på torsdagen vägarna förbi Trelleborg och passade på att signera böcker på Söderslätts Bok & Papper.
Trelleborg • Publicerad 3 oktober 2002
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG - Jag var uppe klockan fem i morse och försökte se rådjur. Det gick ingen vidare eftersom jag inte såg något i dimman. Det går nog bättre i kväll, förklarade Jan Guillou bakom en trave böcker. Besöket i Trelleborg var en avstickare från sitt besök hos goda vänner strax utanför Ystad. Rådjursjakt är det som lockat Guillou till trakten och efter avslutat pass, återvänder han hem till Norra Uppland. Detta är hans första besök i staden, som han för övrigt har en ganska vag uppfattning om. - Här finns en färja, tull och en utlänningspolis. Trelleborg förekommer då och då i nyheterna. Det är det enda jag hört talas om, sa han. Intresset för hans författarskap är stort. Under bokmässan signerade han runt 3000 böcker. Att komma ut på mässor och i bokhandeln, ger honom en möjlighet att möta sina läsare. - För det mesta är det kul. Det enda som är besvärligt är när man har en lång kö efter sig och folk ska diskutera världspolitik eller andra frågor när man försöker stava ett namn. Eller om Naturvårdsföreningen i Trelleborg skulle komma fram och vilja bjuda in mig att prata på något möte. Men detta är undantag och oftast är det jättetrevligt, berättade Guillou. Kön ringlade strax efter lunch från kassan fram till det lilla bordet. Gamla och unga hade uppmärksammat dagens litterära höjdpunkt. Somliga hade till och med ansökt om ledighet för att kunna möta storheten Jan Guillou. - Jag har fått ledigt från en lektion för att titta hit. Min svensklärare berättade om Jan Guillou och jag fastnade för honom, berättade Marie Olsson, som går på Liljeborgsskolan.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.