Jämställda par ska få premie av kommunen
- Vad jag vet så är vi först i landet med att införa en sådan här premie, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.
Vad det handlar om är att det fortfarande är en väldigt ojämn fördelning av uttaget av föräldraledighet bland kommunens anställda. 2012 var det endast 7,7 procent av föräldradagarna som togs ut av män.
- Målet är att få upp det till 20 procent 2017, säger Jonas Rosenkvist, kommundirektör i Trelleborg.
- Och slutmålet är att få en jämn fördelning mellan könen, säger Ulf Bingsgård.
Exakt hur redovisningen av föräldradagarna ska gå till för de par som vill ha del av jämställdhetspremien är inte klart ännu.
- Meningen är att vi ska arbeta fram reglerna under detta år och även bestämma hur stor summan för premien ska bli, säger Magnus Dahlberg, personalchef i kommunen. Det räcker om en av föräldrarna arbetar i kommunen, men paret måste ju kunna visa att man tagit ut föräldradagarna på ett jämställt sätt för att komma i fråga för premien.
Ulf Bingsgård menar att det är en viktig markering från kommunens sida för att uppmuntra till jämställdhet.
- 80 procent av de anställda i kommunen är kvinnor, för oss är det viktigt att se vad vi som kommun kan göra för att uppmuntra jämställdheten, säger han.
Sannolikt kommer dock jämställdhetspremien inte igång under detta år.
- I jämställdhetsplanen står det att den ska införas senast 2015, och så blir det troligen, säger Jonas Rosenkvist.
I kommunstyrelsen yrkade Sverigedemokraterna avslag med motiveringen att det bör vara upp till det enskilda paret att besluta i sådana här frågor och att kommunen inte ska lägga sig i det.
Slutligt beslut i fråga om jämställdhetsplanen och premien för jämställda par tas av kommunfullmäktige.