Jakten på mandat börjar med utskick

De lyfter inte blicken från borden. Händerna arbetar flinkt. Under ett par dagar ska 12000 socialdemokratiska valsedlar packas och skickas i väg till församlingsborna i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2005

– Vi får väl se hur lång tid det tar, det beror ju på hur många fler som kommer och hjälper till, säger Ann-Marie Larsson och skrattar.

Ann-Marie Larsson är en av valledarna i årets val och van valarbetare för socialdemokraterna sedan ett tjugotal år.

Det är med andra ord inte första gången som hon skickar ut valsedlar till de 11 500 hushållen i Trelleborgs församling. – Vilka valsedlar lägger ni först?

Gun Nilsson virvlar in genom dörren till ABF:s lokal där valarbetarna sitter och ger sig omedelbart i kast med högarna med de rosa, vita och gula sedlarna.

De vita går till församlingsvalet, de gula till kyrkomötet och de rosa till stiftsfullmäktige.

I förra kyrkovalet röstade endast drygt tio procent av församlingsborna. I år hoppas valarbetarna på bättre uppslutning.

– Människor som är med och betalar till kyrkan borde väl också vilja vara med och bestämma vad deras pengar ska användas till, därför borde kyrkovalet verkligen ligga i församlingsmedlemmarnas intresse, säger Ann-Marie Larsson. Att valarbetarna själva sitter instängda och viker kuvert när solen skiner ser de som självklart.

– Man vill ju ställa upp för både kyrkan och partiet, säger Stig Larsson.

Ann-Marie Larsson håller med.

– Man är intresserad av det kyrkliga arbetet och att det ska bli så bra som möjligt.

Drygt en timme har gått och Stig Larsson väger sin första bunt färdigvikta valsedlar. Åtskilliga kvarstår.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.