Annons

Jakten på den perfekta kvinnan

Samhället skyltar med vackra, smala kvinnor och framställer dem som idealbilden och då ställer jag mig själv frågan: Är det konstigt att så många är deprimerade?
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2006
Jonna Tillberg
Jonna TillbergFoto: 

2,7 procent utav Sveriges ungdomar har någon gång varit deprimerad under puberteten och i dagens läge skadar många sig själv, vilket är den vanligaste symptomen på depression.

Man ser alla smala kvinnor som finns överallt och när man då ser den där lilla extra bilringen på sig själv så känner man sig ful. Tänk hur många som svälter sig själva bara på grund av att samhällets bild av den "perfekta" kvinnan finns uppsatt överallt och inte ser man någon bilring på henne inte.

Annons

All reklam påverkar alla, inte bara ungdomar. Man tänker "om jag ser ut så, då kommer allt att vara bra" men så är det ju inte. Bara för att du har ett ansikte fritt från finnar så hjälper inte det dig i skolan, du får inte bättre betyg bara för att du bär den senaste tröjan eller för att du klippt dig i den senaste frisyren. Det är vad som finns inuti i oss som räknas.

För att kunna göra bra ifrån sig i skolan krävs det att du har kunskap, koncentration, att du är målmedveten. Hur du ser ut på utsidan hjälper inte dig framåt i skolan eller någonstans för den delen. Du får inte ett jobb för att du ser snygg ut, dom kollar dina kunskaper så klart.

Vi måste ställa oss själv frågan: Vad är viktigast? Att ha kunskap som vi har nytta av hela livet eller att vara smala och snygga? Självklart kan man kombinera de två, jag ser inget fel att klä sig snyggt och må bra utav det.

Jag vet själv hur all reklam kan påverka folk. När jag ser en smal kvinna med allt de senaste på sig så självklart känner jag att så vill jag också se ut. Mitt hjärta kanske inte vill det men min hjärna vill, för det är så

samhället vill att man ska se ut.

Ta bort all supersmala på affischerna och sätt dit en normalbyggd modell så vi kan känna igen oss i dem på bilderna i stället för att jämföra oss med dem.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons