Jakt på fornlämningar på Vannhögskolans parkering

Gravar från järnåldern förväntas ligga under asfalten. När Vannhögskolan och Lillevångskolan byggs om och ut görs en utgrävning för att säkra fynd i jorden.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2014
Lillevångskolan och Vannhögskolan kommer att byggas ihop och en ny idrottshall ska också byggas. Om två år ska allt vara klart.
Lillevångskolan och Vannhögskolan kommer att byggas ihop och en ny idrottshall ska också byggas. Om två år ska allt vara klart.Foto: Foto: Trelleborgs kommun
I och kring Norra industriområdet finns en gammal gravplats från järnåldern. Den blåa linjen markerar området.
I och kring Norra industriområdet finns en gammal gravplats från järnåldern. Den blåa linjen markerar området.Foto: Foto: Trelleborgs Allehanda

- Vi vet att det finns en stor gravplats i området och vi har tidigare gjort en rad fynd där, säger arkeolog Caroline Hulting Lindgren.

På Norra industriområdet har man tidigare hittat en mängd skellett när utgrävningar gjorts. Nu hoppas man att göra fynd vid Vannhögskolan också. Det är planerna på att bygga en ny idrottshall som gjort en utgrävning nödvändig.

- Byggstart är inte förrän om ett år. Men vi vill gärna starta detta redan nu, säger Håkan Sjöberg, byggprojektledare på serviceförvaltningen.

I september kommer en förstudie att göras. Då ska utgrävningar göras på två platser vid sidan av Vannhögskolans fotbollsplan.

- Asfalt och matjord tas bort. Normalt brukar det handla om att gräva trettio centimeter ner i marken, säger Caroline Hulting Lindgren.

Sedan letar man oftast efter färgskiftningar i jorden. Mörkare partier innebär att någon grävt i marken och där går det ofta att göra fynd.

- Just gravar brukar synas tydligt.

Från vilken tid tror du kommer ifrån?

- Järnåldern, det kan handla om stenåldern också.

Vad händer om ni gör några fynd?

- Då kommer vi att göra en större utgrävning vilket kommer att ta några veckor.

Därefter kan bygget komma igång. Lillevångskolan och Vannhögskolan kommer att grundligt renoveras. Därtill ska en ny byggnad förena skolorna och en ny idrottshall byggas. Allt som allt väntas det ta ett år. Om två år kan alltså eleverna vänta sig nya lokaler.

Fanny Nyberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.