Annons

"Jag vill vara där det händer"

Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2005

Han nonchalerade tecknen på försämrad hälsa, struntade i att två av fingrarna domnat och kände smärta så fort han rörde på sig. Christer Berg var en hårsmån från hjärtinfarkt, men räddades i sista stund.

– Hade jag inte gått till doktorn så hade jag med största sannolikhet dött hemma i soffan, säger han.

Annons

Christer Berg är den sjöräddande vaktmästaren som plåtar olyckor.

Lite mer än ett år har gått sedan han svävade mellan liv och död.

Det var veckan före påsk 2004 som Christer Berg uppmanades att söka hjälp hos en doktor.

Det var frun Kerstin som förespråkade ett läkarbesök.

– Först struntade jag i det helt, trots att jag mådde dåligt och att kroppen var i oehört dålig kondition, säger han.

Pek- och långfinger på vänster hand domnade.

Till slut tyckte Christer Berg själv att det var något som inte stämde.

– Jag var nära en hjärinfarkt när jag kom upp på sjukhuset. Syrgas kopplades på nästan direkt och blev inlagd på intensiven. Ett kranskärl visade sig vara täppt till 97 procent så jag blev förd till MAS där jag blev ballongvidgad, berättar han med allvar i blicken.

Då vägde han 104 kilo. Kände sig krasslig och flåsade när han var ute och rörde på sig. Blev trött bara han bar på två fulla matkassar.

Efter en månads sjukskrivning från arbetet som vaktmästare på Köpingeskolan började han undan för undan komma tillbaka till vardagslivet. Idrottsläraren och rugbytränaren George Doggart tipsade om hur han kunde ändra livsstil.

Annons

– Jag valde bort kalorier, undvek läsk och bröd. Istället satsade jag på fibrer.

Då rasade kilona. I dag vägar han 84 kilo.

– Det kändes skönt att bli av med de 20 kilona. Nu rör jag på mig varje dag, går promenader och springer rundor, gärna till Alstad eller en tur till Dalabadet, berättar Christer Berg som bor i närheten av Pilevallskolan.

Han håller sig trim på Friskis & Svettis, där han är värd.

– Triumfen blev när jag sprang halvmaran Broloppet i början av sommaren. Det var en härlig känsla. Och dessutom har jag hunnit med Trelleborgsloppet, Blodomloppet och även Wallanderloppet.

Akiv är han i Trelleborgs sjöräddningssällskap sedan tio år tillbaka, jobbar som vaktmästare på Köpingeskolan sedan 2003 och har varit en hängiven fotograf sedan ungdomen, lockad av mörkrummets magi och att dokumentera händelser i Trelleborg, både ute till havs och på land. Numera använder han digital teknik och syns med sin kamera i Trelleborgstrakten, såväl natt som dag.

– Spänning! utbrister han. Det är spänningen som gör att jag vill ut på sjön och hjälpa människor i sjönöd.

Liksom alla andra aktiva inom sjöräddningen jobbar han ideellt. Alla dagar, året runt har han jour, och varannan vecka är han i beredskap under nätterna. Att ställa upp gratis är en självklarhet för honom.

– Belöningen med engagemanget för sjöräddningen ute till havs är till exempel när du kommer fram till en familj, som gått på grund eller fått motorstopp och båten är full av vatten. Det känns skönt när hjälpen når fram, säger han.

Havet har lockat honom länge. Ända sedan barnsben. Morfadern Karl Hansson, som dog innan Christer Berg föddes, var fiskare. Mormor Augusta, som bodde på Östra Stranden, hälsade han på ofta.

Annons

– Det var där min tjusning för havet väcktes, hemma hos mormor och när jag kunde åka ut med någon av båtarna, säger Christer Berg, som även provat på fiskaryrket. Han har hunnit med några turer med en trålare som gick ut från Trelleborgs hamn.

Christer Berg är också en välkänd frilansfotograf. Genom åren har han dokumenterat flera hundra olyckor på sjön och land. Flera av bilderna har publicerats i TA och i andra dagstidningar. Insomnade tidningen Arbetet sålde han sina bilder till under 1980- och -90-talet.

I ur och skur ger han sig ut på havet tillsammans med de andra aktiva i sjöräddningssällskapet.

– Det känns viktigt att hjälpa människor, säger Christer Berg, som är van att somna in hemma med polisradions brus. Han spetsar öronen när personsökarens tjuter eller det kommer ett larm på polisradion. Alltid på hugget. Ständigt på sin vakt.

– Jag vill vara där det händer. Så enkelt är det.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons