Annons

"Jag vill ge läsaren njutning"

Berättelserna bubblar inom honom. Det är först under de senaste åren som Sven van Dijkmans passion för skrivandet tagit fart. Nu debuterar han med Kakaoamok.
Trelleborg • Publicerad 9 november 2006
Sven Van Dijkman skriver berättelser om möten mellan människor.BILD: JOHAN PERSSON
Sven Van Dijkman skriver berättelser om möten mellan människor.BILD: JOHAN PERSSONFoto: 

Framför Sven van Dijkman ligger en sober, svart volym med linnepärmar.

Det är hans förstlingsverk och en novellsamling, som vimlar av intryck, lek med ord och plötsliga infall. Berättelserna handlar bland annat om ett exceptionellt fruktbart äppleträd, om ett flyktigt möte mellan en man och en kvinna utanför ett skyltfönster.

Annons

– Två år tog det att skriva och ge ut den här boken. Det var 2004 som jag började skriva berättelserna. Plötsligt upptäckte jag något som jag inte känt på samma sätt tidigare. Jag kunde inte låta bli att skriva. Det bubblade inom mig. Orden ville ut, berättar han.

Det som tände lågan till att börja skriva på allvar var en nyförälskelse. Kärleken till flickvännen Eva blev bärande drivkraft för Sven att färdigställa boken.

Kämpingebon Sven van Dijkmans bok befolkas av människor och mat. En tomatautomat, en smörgåstårta, soppa och vodka. Ja, mat och dryck tar sig många olika uttryck i de 24 tättskivna och ganska korta novellerna, som han nu ger ut på eget förlag vid namn Kakabu.

Med rötterna i Holland lärde han sig från första början holländska. Holland var hans hemland fram tills mitten av 1980-talet då han som 25-åring flyttade till Sverige. Pappa André är holländare, medan mamma Ingegerd Leo är svenska, född Möller. Logiskt nog gav hon honom svenska som modersmål.

Sven van Dijkman har genom sin mamma släkt i Trelleborg och härstammar från Möller-släkten som gjort sig känt genom sitt tvätteri.

– Så fort jag var färdig med min examen i Holland, MBA, vilket motsvarar civilekonomutbildning, flyttade jag till Skåne. Det var 1987, minns Sven.

Med efarenheter från marknadsföring på Pergo under fem år, reklambranschen, översättningsuppdrag, och många andra arbetstillfällen som har med det skrivna ordet att göra, driver han numera konsultfirman Swecreate, som erbjuder översättning och hjälp med texter och kreativiteten.

Kontor har han i en vitmålad lokal, belägen vid Triangeln mitt i Malmö.

– Jag håller även i seminarier. Vid några av dessa har vi diskuterat några av mina texter, bland annat en del från Kakaoamok.

Titeln Kakaoamok kan utan överdrift vara svår att uttala snabbt:

Annons

– Det är en titel som jag fastnade för först när boken började bli färdig. Jag tycker om att leka med ord, till exempel kakao och amok. min önskan med allt jag skriver är att det ska berika. Jag vill ge läsaren njutning, säger han.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons