Annons

"Jag vet var jag har mina viktiga papper"

Dörren öppnas. Receptionisten på rådhuset i Trelleborg tittar in, lämnar över ett kuvert märkt med Trelleborgs stadsvapen. Catherine Persson placerar kuvertet på skrivbordsunderlägget.
Trelleborg • Publicerad 21 september 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. – Det här med ordning och reda kanske inte är min grej riktigt. Fast jag slarvar nästan aldrig bort något. Jag vet var jag har mina viktiga papper, säger Catherine Persson med ett skratt.

Papperstravarna tornar upp sig på skrivbordet, färgade stenar håller dem på plats. Plastmappar i starka färger ligger i högar. En röd mapp betyder till exempel att innehållet är kopplat till det egna partiet.

Annons

– Det är det systemet jag har. På samma gång vill jag ha det så personligt som möjligt runt omkring mig. Det blir väldigt tråkigt annars.

Den tanken går också igen i pennstället som fyllts av mönstrade pennor prydda med stora suddgummin.

Catherine Persson har huserat i sitt nuvarande tjänsterum sedan början av 2007. Och hon har ännu inte helt kommit på plats. Under skrivbordet står fortfarande en flyttkartong av brun papp.

– Den har bara blivit kvar. Jag ska packa upp en någon gång framöver. Jag vet att Ulf Bingsgårds skrivbord ser annorlunda ut jämfört med mitt. Men när man är i opposition får man göra ganska mycket mer jobb som förvaltningen gör om man har den politiska majoriteten. Sen är också jag och Ulf väldigt olika som personer, säger Catherine Persson.

Med psykologen Donna Dawsons terminologi skulle Catherine Persson kvala i mallen Organiserat kaosbordet: "Det finns ett sorteringssystem och en logik i röran, men det är bara ägaren själv som kan förstå det. Personen bakom, kan se saker från många olika perspektiv, social och sällskaplig men har vissa tendenser till arbetsnarkomani ."

– Arbetsnarkoman vet jag att det inte stämmer. Men jag är flexibel och har hög arbetskapacitet. Det har jag nytta av som ledare och definitivt i nästa valrörelse.

Efter valet 2010 planerar inte Catherine Persson att bli kvar i rollen som oppositionsråd. Istället räknar hon med att kunna byta både skrivbord och maktposition genom att vinna väljarnas förtroende.

– Nästa val blir ett ödesval. Under tre år har den borgerliga regeringen monterat ner stora delar av den välfärd som kostnadsfritt ska täcka alla. Det kommer att fortsätta om borgarna vinner nästa val. Så nästa år har vi chansen att vända den utvecklingen.

Hur har du påverkas av den borgerliga politiken?

– Jag har fått en bättre ekonomi. Och det är problemet. Att finansiera min förbättrade ekonomi med nedskärningar i vård och omsorg är helt fel.

Annons

Från platsen bakom oppositionsrådets skrivbord ska hon nu lägga upp strategin för att kunna vinna nästa val. Pappershögarna kommer att växa i takt med att valet rycker närmare. På så väl lokal som regional och nationell nivå arbetar politiker med vad som kommer att bli de viktigaste valfrågorna.

– Mycket kan hända fram till valet så det är lite svårt att sätta fingret på vad som blir den viktigaste valfrågan. Men jag kommer att driva förbättringar i äldrevården och skolan väldigt hårt. Dessutom är jobben en knäckfråga. Om fler får arbete få vi in mer skatteintäkter och kan göra fler investeringar.

Vad tror du blir trelleborgarnas viktigaste valfråga?

– Infrastrukturen. Inom socialdemokraterna ska vi också göra vårt bästa för att få en bättre dialog mellan kommuner och statliga verk. Som det är nu får vi vänta länge på besked om olika satsningar och då är det svårt att planera ordentligt. Men det gäller att expandera varsamt för att bevara landsbygd och stränder.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons