"Jag tycker det är orättvist"

Elever som söker till gymnasiet är fria att söka utbildning i vilken kommun i Skåne de vill. Men friheten gäller inte i samma utsträckning för elever på särskolan i Trelleborg. Diskriminerande, tycker elever och föräldrar.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2009
Victoria Rose tycker det är orättvist att eleverna i särskolan inte har samma rätt att söka gymnasieutbildning som eleverna i grundskolan. Kommer Victoria in på det program hon tvingades söka i tredje hand kommer hon inte att gå gymnasiet alls. Bild: Tomas Nyberg
Victoria Rose tycker det är orättvist att eleverna i särskolan inte har samma rätt att söka gymnasieutbildning som eleverna i grundskolan. Kommer Victoria in på det program hon tvingades söka i tredje hand kommer hon inte att gå gymnasiet alls. Bild: Tomas NybergFoto: 

Victoria Rose slutar grundsärskolan till hösten. Hennes högsta dröm är att få jobba med djur och hon har redan varit på praktik på Bollerups naturbruksgymnasium för att pröva på hur det är.

- Jag fick nya kompisar direkt och lärarna tyckte att det gick bra, säger Victoria Rose.

När det var dags att söka till gymnasiet valde hon Bollerup i första hand och en trädgårdsutbildning på Hvilan utanför Malmö i andra hand. I tredje hand ville Victoria Rose egentligen söka till en utbildning i Ängelholm. Men det fick hon inte.

- Jag tycker att det är orättvist att vi måste välja något i Trelleborg fast det inte intresserar oss, säger Victoria Rose.

I stället tvingades hon söka hotell- och restaurangprogrammet i Trelleborg där hon praktiserat under hösten. Trots att hon inte ville.

- Hon slutade efter två dagar och vägrade gå tillbaka, säger Helen Rose, Victorias mamma.

Om oturen är framme och Victoria bara kommer in på sitt framtvingade tredjehandsval har hon redan strategin klar för sig.

- Då går jag inte i skolan, säger hon. Victorias fall är inte unikt. Hon delar upplevelsen med sina klasskamrater där åtta elever helst vill gå en utbildning utanför Trelleborg.

Marcus Andersson som vill jobba med lantbruksmaskiner, praktiserade i tre veckor på Bollerup och stormtrivdes. Förstahandsvalet var därför enkelt och i andra hand sökte Marcus till en liknande utbildning i Svalöv.

- Egentligen skulle jag välja en utbildning på Nils Holgerssongymnasiet utanför Skurup i tredjehand men det fick jag inte, berättar Marcus.

Han tvingades i stället att söka till fordonsprogrammet i Trelleborg.

Även Martin Grahn sökte till Bollerup och Svalöv. Men i tredje hand hänvisades han till ett program i Trelleborg.

- Det kändes så där. Egentligen ville jag inte det, säger Martin Stridh. Elevernas föräldrar har också reagerat. Elisabeth Grahn, Martins mamma, är upprörd.

- Ungdomarna ska inte särbehandlas på det sättet. Det känns diskriminerande, säger hon.

Annika Olssons son Simon ska också börja gymnasiet i höst. Hon är inne på samma linje som Elisabeth Grahn och menar att detta rör sig om en rättighetsfråga.

- Våra barn ska ha samma rättigheter som de som går i grundskolan, säger Annika Olsson.

Karin Andersson har även hon en son, Markus, som nu söker till gymnasiet.

- Jag tycker att det låter helt fel. De här barnen har det tillräckligt tufft i skolan. Ska de inte ha samma möjligheter som andra barn? undrar Karin Andersson.

Eleverna själva har tagit upp i frågan i skolan.

- Vi tycker att det är en dålig regel att vi inte får söka som de andra. Man känner sig som om man är lite mindre värd. Man ska kunna välja den utbildning man vill. Det är ju ens framtid det handlar om, säger Markus Berg Andersson.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.