Annons

"Jag trodde att pannan exploderat"

Hela Söderslätt skakade när tisdagens jordskalv mätte 4,7 på Richterskalan. "Vi for runt huset och tittade efter sprickor. Något måste ju hända när det vibrerar i gamla hus", säger Håkan Hansson i Norra Grönby.
Trelleborg • Publicerad 16 december 2008
Håkan Hansson berättar och gestikulerar om hur han upplevde jordskalvet. "Jag hade en känsla av att något ramlade på huset", säger han. Frun Lotta Hansson och grannen Göran Zaar lyssnar intresserat och håller med om att det var en märklig upplevelse. Bild: Nicolinn Nilsson
Håkan Hansson berättar och gestikulerar om hur han upplevde jordskalvet. "Jag hade en känsla av att något ramlade på huset", säger han. Frun Lotta Hansson och grannen Göran Zaar lyssnar intresserat och håller med om att det var en märklig upplevelse. Bild: Nicolinn NilssonFoto: 

Risken för skador på byggnader var dock liten. Det menar kommunens byggnadsinspektör Johnny Möller. Han hade på tisdagseftermiddagen inte hört talas om något hus eller annan byggnad som skadats av tisdagens skakningar.

- Om skalvet bara varade i de tio sekunder som det pratas om har husen troligtvis inte blivit påverkade, säger Möller.

Annons

Eftersom jordskalv är ovanligt i Sverige finns inga speciella säkerhetsinstruktioner vid byggen när det gäller skalv.

Om jordskalvet varat en längre tid hade husen i Trelleborg och på Söderslätt kunnat skadats.

- Först och främst hade det varit fönsterrutor som spruckit. Sprickor i fasaden hade förmodligen blivit större, säger Johnny Möller.

Han menar att det inte spelar någon roll om huset är nytt eller gammalt. De står emot ett jordskalv lika bra så länge det har en hel grundsula.

- Hårda material som puts och sten påverkas mest av ett skalv. Även skivmaterial, som till exempel gipsskivor kan gå sönder när det skakar. Även om husen inte hann påverkas blev det ett abrupt uppvaknande för många Söderslättsbor.

När hela huset skakade hemma hos familjen Hansson hade väckarklockan precis ringt. Lotta Hansson for ut ur huset för att kontrollera vad som hänt.

- Det var fruktansvärt, jag trodde det var en panna som exploderat, säger Lotta Hansson som bor i Norra Grönby.

Hennes man Håkan trodde först att någonting ramlat ner på deras hus.

- Jag hade en känsla av att något ramlade på huset. Jag associerade till att ett flygplan som ramlade ner. Och så hörde jag ett flaxande ljud. Det lät som massa fåglar, berättar Håkan Hansson.

Även deras granne Göran Zaar var chockad av händelsen.

- Det tog några sekunder innan jag fattade. Först trodde jag att ett träd hade ramlat mot huset, men det fortsatte mullra. Jag har aldrig varit med om något så kraftigt innan, säger Göran Zaar.

Nicolinn Nilsson Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons