Annons

"Jag tänkte, varför bor man inte i Sverige"

Lars Klöve och Pia Hansen jobbar i Köpenhamn men är trelleborgare sedan flera år tillbaka. Just nu tjänar de ekonomiskt på den lösningen, men båda kan tänka sig en framtid med jobb i Sverige.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2007
Mycket mer för pengarna får Lars Klöve, 45 och hans sambo Pia Hansen, 36, i sitt mysiga radhus på Dala Jär. I Danmark hade de inte haft råd att köpa en likadan bostad på samma pendlingsavstånd från Köpenhamn. BILD: TOMAS NYBERGFoto:  

I ett mysigt radhus på Dala Jär, ett stenkast från Dalabadet, bor Lars Klöve, 45, med sambon Pia Hansen, 36.

De är ett av flera danska par i området, pendlar båda till sina jobb i Köpenhamn och trivs förträffligt med att bo i en svensk småstad.

Annons

– Här finns ju allt man behöver och det mesta är faktiskt ungefär som i Danmark, menar båda. Och Trelleborg är så fint med sina blommor och Palmfestivalen. Lars Klöve bodde och arbetade i Köpenhamn när han tog steget fullt ut för fyra år sedan och flyttade till Sverige.

– Jag var på Mobilia i Malmö och handlade en lördag och tänkte varför bor man inte här? Jag började fundera på vad man får över i plånboken att leva för när man har betalt allt till sin bostad, på bilen och till barnen.

Han tog bilen och körde runt i Skåne, inom ett par mils radie från bron. Till slut fastnade han för radhuset i Trelleborg, nära havet och med lagom pendlingsavstånd. För drygt en och en halv miljon fick han en rymlig en och en halvplansbostad med inglasad veranda och trädgård. I Köpenhamn hade han knappt fått en minimal bostad för samma pris.

– När jag träffade Pia och vi planerade att flytta ihop valde vi mellan att stanna kvar i Trelleborg eller att köpa en tvårummare i Köpenhamn för tre– fyra miljoner, säger Lars Klöve.

– Det var inget svårt val, jag trivs fantastiskt bra här, intygar Pia Hansen. Sedan de flyttade in har minst tre danska familjer till flyttat in i samma område. De umgås lite grann, men Lars och Pia är inte främmande för att skaffa sig svenska vänner.

– Men det är väl detsamma här som i Danmark, man går liksom inte bara hem till grannen och knackar på utan anledning, så det tar tid, funderar Lars .

Förutom boendet finns flera ekonomiska fördelar med att bo i Sverige. En är Audi A4: an på uppfarten. I Sverige går den för cirka 450000 kronor, i Danmark hade Lars Klöve fått betala 1,3 miljoner för samma bil, på grund av statens skattepålägg. Därtill kommer en försäkring på runt 50000 kronor om året.

– Kör man så mycket som jag gör i jobbet, runt sjutusen mil om året, vill man också ha en bra bil. Så det lönade sig verkligen att köpa bil i Sverige.

Några stora kulturkrockar har de inte upplevt, bara mindre språkförbistringar. Pia ler när hon förklarar hur det danska ordet för väska, taske, kan missförstås. Och det tog tid innan hon upptäckte att dammråtta var detsamma som det danska ordet nullermaend.

Eftersom båda jobbar i Danmark och bor i Sverige betalar de skatt i Danmark precis som alla andra danska gränsgångare. Men ingen av dem tycker det är rätt att skatten inte går till kommunen.

Annons

– Vi vill nog skaffa barn i framtiden och då vill vi ju bidra till den kommunala servicen här där vi bor. Jag hoppas de ändrar den regeln, menar Pia.

– Ja, och det känns också konstigt att inte betala fastighetsskatt, menar Lars Klöve. Vi bor ju i landet.

De kan tänka sig att söka jobb i området, särskilt om de skaffar barn.

– Samtidigt är det inte helt lätt eftersom det trots allt är stora skillnader i språket, menar Pia. I sommar ska de gifta sig och har valt Håslövs kyrka för vigseln.

– Det var lite knepigt att ta reda på alla turer och vad som gäller när man inte är medlem i Svenska kyrkan. Men nu har det löst sig, säger Lars Klöve, som ofta hämtar information från sajten Öresunddirekt där danskar som bor i Sverige kan diskutera olika problem som dyker upp på vägen.

Ett sådant är svenska högtider. Efter fyra år i landet är Lars Klöve ännu inte helt säker på när svenskar firar midsommar.

– Det är väl den tjugotredje som i Danmark? frågar han lite oroligt. När TA upplyser om att datumet skiftar men att midsommarafton alltid är en fredag ser de lite matta ut, särskilt Pia.

– Då är alltså midsommardagen den 23 juni i år. Det är då vi ska gifta oss... Tror du man kan hitta nån som lägger håret den dagen?...

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons