Annons

"Jag ska ta livet av en trelleborgare i timmen"

Den så kallade gryningspyromanen hotade att ta livet av en trelleborgare för varje timme han låg fastspänd i häktet i Trelleborg i somras. Det medgav han när rättegången mot honom inleddes på måndagsförmiddagen. Rätten beslutade också att han ska stanna i häktet i väntan på domen.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2009
Den åtalade mannen dolde sitt ansikte för pressfotograferna tills dess att dörrarna till salen hade stängts. Bild: Anette Sjöstrand
Den åtalade mannen dolde sitt ansikte för pressfotograferna tills dess att dörrarna till salen hade stängts. Bild: Anette SjöstrandFoto: 
Många journalister och fotografer var på plats för att bevaka rättegången.
Många journalister och fotografer var på plats för att bevaka rättegången.Foto: 

Den 45-årige gryningspyromanen togs till häktet i Trelleborg i juli förra året i samband med att han misstänktes för fyra fall av mordbrand i Simrishamn.

På måndagen åtalades han för två fall av hot mot tjänsteman, stöld, narkotikabrott och hemfridsbrott. De första fallet av hot mot tjänsteman gäller just det som hände på häktet i Trelleborg.

Annons

Mannen ska då enligt kriminalvårdarnas vittnesmål ha varit så våldsam och arg att de tre personerna som var i tjänst tvingades ringa in ytterligare två anställda.

- Jag har jobbat med det här i tio år och aldrig tagit något så hårt som det här, sade en av de häktesanställda i rätten. Mannen var så stökig att han flyttades till en observationscell där han spändes fast med remmar vid en brits. Han hotade då de häktesanställda med att "en av er ska skickas till helvetet med rökförgiftning", uppgav häkteschefen. Gryningspyromanen ska också ha sagt att han skulle ta livet av en slumpvis utvald trelleborgare för varje timme han låg fastspänd.

- De bryter mot lagen när de spänner fast mig. Jag känner obehag och då ska de också känna obehag, sade han under måndagen.

Ett stort pressuppbåd bevakade rättegången. Mannen dolde sitt ansikte för fotograferna till dess att dörrarna stängts. Leende följde han intresserat hur journalisterna tog plats i rättssalen tillsammans med allmänheten. 45-åringen skakade leende på huvudet när han hörde häktesvakternas vittnesmål. När han själv fick frågor från åklagaren Magdalena Holmberg var han noga med att understryka att de saker han sagt inte riktades mot någon av dem.

45-åringen nekar till alla brotten, förutom ett ringa narkotikabrott. Hans advokat menar dock att han inte bör dömas till fängelse.

- Detta är inte av den karaktären att han borde bli frihetsberövad. Men om han skulle bli frihetsberövad och åtalet gillas i alla delar är straffvärdet kring tre månaders fängelse, säger advokaten Matts Johnsson.

Mannen sitter häktad i väntan på domen den 19 januari.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons