Annons

"Jag och Alf Robertson hade en djup vänskap"

Gert Gustafsson och den nyligen borgångne sångaren Alf Robertson spelade inför tre miljoner tittare i Bingolotto på 1990-talet. Därefter följde ett 70-tal spelningar tillsammans. "Han var en fantastisk människa", säger Gert Gustafsson.
Trelleborg • Publicerad 14 januari 2009
Gert Gustafsson och Alf Robertson uppträdde många gånger tillsammans genom årens lopp. Bilder: Privat
Gert Gustafsson och Alf Robertson uppträdde många gånger tillsammans genom årens lopp. Bilder: PrivatFoto: 

Första kontakten knöts 1991 under Gislövs marknad när Gert Gustafsson frågade den rikskände artisten om han ville komma tillbaka till Trelleborg och uppträda.

- Han var en av de finaste människor jag mött. Alf hade ett hjärta av guld. Jag besökte honom många gånger, både när han bodde i Stockolm och på Västkusten. Jag saknar honom mycket, säger Gert Gustafsson, som fått förtroendet av Alf Robertsons änka Monica att spela klarinett på begravningen i Kungsbacka om två veckor.

Annons

Första kontakten knöts 1991 under Gislövs marknad när Gert Gustafsson frågade den rikskände artisten om han ville komma tillbaka till Trelleborg och uppträda.

- Det ville han. Och det dröjde inte länge innan Alf kom hit. Spelningen skedde med mina band Seven up och Dixieland i lokalen La Visite vid Nygatan, som på den tiden hette Amadeus, berättar Gert Gustafsson.

Denna första spelningen blev sedan upptakten till ett samarbete som skulle vara i nästan två decennier.

- Vi hann med ett 70-tal spelningar och umgicks en del privat. Han och hans fru har varit hemma hos mig vid Gislövs läge och jag har hälsat på honom, och till och med hans föräldrar Stella och Holger som bodde utanför Göteborg.

Många minnen tränger sig på när Alf förs på tal:

- Han var en varm och generös person, pratglad och tänkte inte alltid på att ta betalt för sina spelningar, säger Gert Gustafsson.

En gång när de båda musikkollegorna skulle spela på Länkarnas rikskongress i Luleå i mitten av 1990-talet fick Robertson plötsligt en impuls:

- Det var före kvällens spelning för Länkarna. Vi hade inget att göra. Då gick Alf och jag in på ett äldreboende mitt i stan. Han sträckte fram handen och presenterade sig för föreståndaren och frågade om vi kunde få spela där samma dag.

Enda betalning han ville ha var en kopp kaffe och ett wienerbröd.

Deras allra sista spelning 2006 blev på ett Maranatamöte i Ronneby, i ett stort tält med 1 500 åhörare i. Publiken var inte helt otippat hänryckt och fick höra Robertson sjunga en av hans mest omtyckta låtar: Hundar, ungar och hembryggt äppelvin.

- Redan då var han bruten av sin sjukdom, efter tre stroke och två hjärtinfarkter.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons