Annons
Söderslätts flygklubb ska åter igen ge sig upp i luften för att visa allmänheten hur man flyger. TA har ställt Daniel Stephanovic, klubbfunktionär i Söderslätts Flygklubb, sex frågor.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2011
Söderslätts flygklubb
Söderslätts flygklubbFoto: Tom Wall
Daniel Stephanovic, klubbfunktionär i Söderslätts Flygklubb.
Daniel Stephanovic, klubbfunktionär i Söderslätts Flygklubb.Foto: 

Vad händer på Motorflygets dag?

Vi kör öppet hus med information om hur man tar flygcert och visar vår förening. Man kan ta en flygtur i luften eller en flygtur på marken i en simulator som vi riggar upp och som man får prova att köra. Vi har flyglärare på plats som man kan flyga med, de är utbildade att visa hur det går till. I hangarerna finns också ett antal privatägda flyg, så många som möjligt av dem ska också visa upp sig.

Annons

När?

Lördag och söndag, 10-17 på Söderslätts flygklubb. Mellan Trelleborg och Höllviken.

Vad är motorflyg?

– Grovt sett finns det två sorters flyg, segelflyg och motorflyg. Vi har propellerflygplan som drivs med motor, därför kallas det motorflyg.

För den som vill ta flygcertifikat, hur fungerar det?

– Utbildning påbörjas när man fyllt 16, men certifikat kan man få först när man fyllt 18. Till hösten börjar en kurs hos oss med teori och flygning. Vanligtvis brukar det vara ungefär fem till tio elever. Ungefär 40 000 kronor kostar det att få ett certifikat, med allt inräknat.

Vad har du för förväntningar på helgen?

– Jag hoppas på fint väder, så att vi kan få flyga. Och på mycket folk. Vi vill visa hur enkelt och framförallt hur jätteroligt det är att flyga.

Om det blir regn, vad händer då?

– Vi finns där ute ändå och flyger simulator. Är det regnskurar kan man ta småturer mellan varven, men fint väder hoppas vi på. Luftfartsverket och SMHI bestämmer om vi får flyga.

Ossian Sandin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons