"Jag hoppas på att få se en rödvingetrast i år"

Den längsta spontanresan Lars Sundlöf gjort för att se en fågel var till Halland. Men i helgen spanade han från köksfönstret istället.
Trelleborg • Publicerad 29 januari 2011
Vitt bröd ger inte mycket energi till fåglarna. Lars Sundlöfs egentillverkade mat är en kombination av fett och fröer.
Vitt bröd ger inte mycket energi till fåglarna. Lars Sundlöfs egentillverkade mat är en kombination av fett och fröer.Foto: 

Trelleborgaren Lars Sundlöf började skåda fåglar på 1970-talet. Efter ett 30-årigt uppehåll började han igen för cirka sju år sedan och han kan köra långt för en fågel.

Men under en helg i slutet av januari varje år skådar han hemmavid. Den 28-31 januari pågår arrangemanget Vinterfåglar inpå knuten som går ut på att räkna fåglar vid matningsställen.

– Det är ju ett annat sätt att skåda. Man bestämmer sig för att sitta exempelvis en timme. Efteråt rapporterar man in hur många fåglar det var i den största samlade gruppen man såg. Jag hoppas på att få sen en rövingetrast under matningen i år, säger Lars Sundlöf.

Från ett träd i hans trädgård hänger flera fröbollar och matningsstationer. En av dem är hemmagjord.

– Det är en riktig energibomb. Jag har smält kokosfett och blandat i nötter och fröer och sedan låtit det stelna, säger han.

Rebecka Sjöberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.