"Jag hoppas kunna slå mig in trots dåliga tider"

Trelleborg räds inte finanskrisen. I oktober månad startades nio nya bolag i kommunen. Jane Ison är en av dem som vågar satsa – trots den finansiella oron.
Trelleborg • Publicerad 12 november 2008
Våglig Jane Ison är en av företagarna i Trelleborgs kommun som vågar satsa trots lågnjukturen. Bild: Claes Nyberg
Våglig Jane Ison är en av företagarna i Trelleborgs kommun som vågar satsa trots lågnjukturen. Bild: Claes NybergFoto: 

- Jag hoppas kunna slå mig in trots dåliga tider. Jag tror det är bättre att starta nu än i högkonjunktur för nu väljer nog många att laga sina saker i stället för att köpa nya, säger Jane Ison.

Idén att starta en egen svetsfirma kom för ett år sedan. Då valde Jane Ison, 43 år och ursprungligen från England, att sluta sitt jobb på företaget Setrab i Malmö.

- De ville att jag skulle börja jobba skift men med två barn så går det inte. Då bestämde vi att jag skulle jobba här hemma i stället.

Verkstaden som kommer att bli Jane Isons arbetsplats ligger i Fuglie - där Jane bor tillsammans med sambon Björn Nilsson. De båda har lagt ner otaliga timmar med att starta företaget J. A. I Weld - Jane Ison. De börjar nu se slutet på allt pappersarbete.

- I morgon är det tänkt att min svets ska komma hit och efter det kan jag börja marknadsföra mig ordentligt, säger Jane. Att hon kommer att börja sin verksamhet i dåliga finansiella tider ser inte heller sambon Björn Nilsson som någon nackdel.

- När vi bestämde oss för att starta så var det inte tal om några dåliga tider men nu ser vi snarare möjligheterna. Jane kommer in från noll så för hennes del är det rätt tid att börja. Folk vill reparera mer och när större företag skär ner och mister kompetens så finns vi här.

En av anledningarna till att de inte känner oro är att de inte använder sig av lånat kapital. Utgifterna som i nuläget uppgått till 75 000 kronor är självfinansierade.

- Det kommer kanske ta två år att bygga upp en kundkrets. Och det kommer ta tid innan det börjar betala sig. Men jag har uppskattat att vi kan sälja för 300 000 kronor under det första året, men det är nog årets vildaste gissning, säger Björn Nilsson.

Jane Isons ambitioner är till en början att börja i liten skala. Men i ett längre perspektiv är hon inte främmande för att anställa personal och flytta till större lokaler.

- Om det finns läge att växa är det bara att konstatera att vi måste flytta härifrån, säger Jane och sambon Björn förtydligar.

- Att anställa folk är inget primärt mål men går det jäkligt bra så vi inte främmande för det. Men vår prioritet är att hålla Jane sysselsatt och glad, säger Björn Nilsson.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.