Annons

"Jag har lärt mig att älska mitt virus"

Hade Trelleborgs bibliotek haft en röd lampa vid entrén hade den varit tänd under måndagskvällen, då Andreas Lundstedt var på besök.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2013
Det var fullsatt på bibblan när Andreas Lundstedt fängslade med bland annat tankar på sin egen begravning.
Det var fullsatt på bibblan när Andreas Lundstedt fängslade med bland annat tankar på sin egen begravning.Foto: Foto: Lars Thulin

Alcazarmedlemmen Andreas Lundstedt har ju (ihop med journalisten Cecilia Blankens) skrivit en öppen och ärlig självbiografi, "Mitt positiva liv". Titeln alluderar inte bara på det faktum att Andreas för några år sedan kom ut som hiv-smittad.

- Jag har alltid haft nära till skratt och till att få andra att skratta, berättade Andreas. Men när jag fick beskedet att jag var hiv-positiv så blev jag lite för trevlig och rolig och härlig. Jag jobbade så hårt på att övertyga mig själv och andra om att jag fortfarande mådde bra.

Annons

I över tio är bar han på sin hemlighet. När den kom ut var det en enorm lättnad.

- Jag fick mycket hejarop och folk som sa att jag behövs, sa Andreas. Och det gör jag. Aids har härjat i 30 år, 30 miljoner är smittade, 6 000 i Sverige. Jag är en av dessa röster. Och det är viktigt att vi fortsätter prata om det, särskilt med ungdomar.

Andreas Lundstedt bjöd på en liten "hiv-skola" (som gäller personer som medicinerar):

- Vi kan ta i hand när vi hälsar, dricka ur samma glas, bada i samma pool. Du kan definitivt torka mina tårar utan handskar.

- Från att jag hatat mig själv och mitt virus så har jag lärt mig att älska det. Jag tar mina tabletter och har inga biverkningar. Det är fantastiskt. Och jag har lärt mig att älska mig själv.

Andreas hann med en spatsertur på Trelleborgs gator, då han instagrammade stadens berömda fjäderfän.

- En tupp på parkeringen. I Stockholm är det rätt så exotiskt! skrattade han.

Lisa Kron
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons