Annons

"Jag hann inte tänka efter förrän jag var hos honom"

När 18-åriga Natalie Forsberg vaknade igår var hon lättad. På onsdagskvällen räddade hon sin granne från hans brinnande hus. "Det kändes skönt att jag var hemma och att han klarade sig."
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2009
Natalie Forsberg berättar att hon känner sig väldigt lättad dagen efter att hon räddade sin granne ur hans brinnande hus. "Skönt att jag var hemma och att han klarade sig." Foto: Tomas Nyberg
Natalie Forsberg berättar att hon känner sig väldigt lättad dagen efter att hon räddade sin granne ur hans brinnande hus. "Skönt att jag var hemma och att han klarade sig." Foto: Tomas NybergFoto: 

På torsdagen stannade Natalie Forsberg hemma från skolan. Men folk från skolan och andra vänner hörde av sig och berättade att de var stolta över hennes mod.

Hon besökte också sin granne som är kvar på sjukhus efter den dramatiska onsdagskvällen.

Annons

– Jag kollade så att han mår bra, och det gör han. De hittade inga rökskador i hans lungor men de håller kvar honom på sjukhuset för säkerhets skull, säger hon, nyss hemkommen därifrån.

Hon står utanför grannens hus och tittar in genom det fönster som saknar rutor efter eldens härjningar. Där inne är allt svart och en tydlig röklukt sprider sig därifrån.

Hon berättar att grannen är ledsen över det som har hänt.

Mannen är 87 år och har bott granne med Natalie Forsberg i hela hennes 18-åriga liv. Hon säger att han varit som en morfar för henne.

– Han har alltid varit där om jag har varit ledsen. Jag går ofta in till honom.

På senare tid har hon gjort det oftare än vanligt eftersom han har varit lite sjuk.

– Han kan inte röra sig så bra. Det var ett mirakel att han tog sig ända till dörren.

Efter att Natalie Forsberg såg lågorna från grannens hus hann hon inte tänka efter förrän hon var där i dörröppningen och bar på honom. Hon beskriver hur han tog tag i grannen runt midjan och drog honom i säkerhet samtidigt som han stöttade lite grann med den kraft han ändå hade kvar i benen. Efter det ringde hon 112.

– Sedan fick jag fullständig panik. Jag såg hur huset brann.

Elden kunde släckas efter en stund men minnet bär hon med sig.

Annons

Och det hon minns har hon fått berätta upprepade gånger under dagen. Flera journalister har hört av sig för att få höra hennes historia.

Inledningsvis funderade Natalie Forsberg och hennes familj på om grannen skulle kunna bo hos dem när han kommer hem från sjukhuset. Men efter en diskussion har de kommit fram till att det nog är bättre om han kan bo på ett vårdhem.

– Då finns det alltid någon där som kan hjälpa honom, säger Natalie Forsberg.

Trelleborgspolisen har inga misstankar om att branden var anlagd.

– Mannen i huset har förmodligen rökt i soffan, säger inspektör Viveka Smidvall.

Lucas Mathisen, Frida Eriksson och Erika Oldberg
Lucas Mathisen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons