Annons

"Jag är nog en rastlös människa"

Nu är Christian von Sydow på väg att flytta – igen. Han och hustrun Ulla lämnar den totalrenoverade gården i Hemmesdynge för att hyra in sig på betydligt mindre ytor utanför Äspö. Men drömmen om Frankrike lever kvar. "Vi har fastnat för ett gatuhus i Provence som vi kanske kommer att få köpa", säger Christian von Sydow.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2010
Christian von Sydows dröm om Frankrike lever än. Förhoppningen är att han och hustrun Ulla ska kunna tillbringa vår och höst i Provence och resten av året på Karlsro gård utanför Äspö dit de flyttar om två veckor.
Christian von Sydows dröm om Frankrike lever än. Förhoppningen är att han och hustrun Ulla ska kunna tillbringa vår och höst i Provence och resten av året på Karlsro gård utanför Äspö dit de flyttar om två veckor.Foto: Claes Nyberg
Christian von Sydow
Christian von SydowFoto: Claes Nyberg

Just nu pågår Projekt flytt på Ekeslätt gård, eller Provinsen som Christian och Ulla von Sydow har namngett sitt hem, ateljé och galleri. Paret ska flytta till Karlsro gård och de tar med sig hela verksamheten. På Ekeslätt hamnade de efter att den planerade Frankrikeflytten ställdes in hösten 2006.

– Vi hade sålt huset i Smygehamn och hade redan börjat packa lådorna när vinbonden vi skulle hyra av ångrade sig. Det var som om mattan rycktes bort under våra fötter. Det sa bara pang, och vi undrade var vi skulle ta vägen, berättar Christian von Sydow.

Annons

Den temporära lösningen: Att flytta in i bekantas sommarstuga. Den mindre temporära: Att köpa en gård i Hemmesdynge som varit till salu i över ett år.

– Vi har renoverat hela bostadshuset och de andra byggnaderna på gården. Det här är det största projektet vi har gjort. Det var vi inte beredda på, säger Christian von Sydow som beskriver de senaste åren som en form av sorgearbete.

Redan när paret flyttade in hade de bestämt att det inte skulle bli något långvarigt. Drömmen om Frankrike överlevde de inställda planerna och nu hoppas Christian von Sydow att det ska bli andra gången gillt. De har tittat på många hus i sydfrankrike de senaste åren och nu har de hittat drömmen, just för tillfället åtminstone. Ett gatuhus i Provence som skulle kunna rymma ateljé i bottenplan. Allt so krävs är renovering. Men bara lite den här gången.

– Jag brukar säga att jag älskar doften av murbruk men det har lagt sig lite grann nu. Om det blir så att vi får köpa huset i Frankrike är det ett projekt som är mer greppbart, som tur är, säger Christian von Sydow.

Han är van vid att flytta. Har bott i mer än en handfull av byarna på Söderslätt, i hem med vitt skilda stilar och från flera olika epoker. Christian von Sydow är ingen förvaltare, det understryker han bestämt.

– Det är Ulla som är ekorren i familjen, hon samlar. Jag har en mer osentimental inställning till saker. Fast renodlat ortodox är jag inte även om jag skulle vilja jobba på det. Att inte äga så mycket saker, funderar han.

För Christian von Sydow är en flytt en symbol för en nystart.

– Det är ju ett reningsbad, vi lämnar rum, miljö, prylar och utrustning som kanske har fått oss fast i ett tänk. Det kan hjälpa mig att komma vidare. Men jag hoppas att det dröjer tills nästa flytt.

Flytten till Hemmesdynge innebar att Christian von Sydow la ett av sina två material på hyllan. Glasugnen såldes och kvar blev bara leran. Och Ullas arbete.

– Det har varit ett sätt för mig att stå tillbaks i en period. Hon har assisterat mig med glaset i många år och det är ett tufft arbete. Nu har jag kunnat funka som backup till henne.

Annons

Den förestående flytten kan bli en väg tillbaka till glaset för Christian von Sydow.

– Det är ett privilegium att ha två material att jobba med. Jag har inte varit riktigt bekväm i att bara ha leran. Det har varit en exil, om än en frivillig. Men nu börjar det pocka på igen.

Martin Strandberg
Fany Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons