Annons

Jacob surfar fram på två hjul

Innan Jacob Pettersson från Smyge besökte sin nästkusin i Kanada för två år sedan visste han inte ens att sporten streetsurfing fanns. Nu är han en av tre medlemmar i Sveriges nationella lag som under lördagen ska försöka slå världsrekord i sporten.
Trelleborg • Publicerad 22 maj 2009
Jacob Pettersson hade inte en tanke på att börja åka skateboard tidigare men han tyckte att streetsurfingen var så rolig att han snabbt fastnade. Foto:Fanny Johansson
Jacob Pettersson hade inte en tanke på att börja åka skateboard tidigare men han tyckte att streetsurfingen var så rolig att han snabbt fastnade. Foto:Fanny JohanssonFoto: 
Jacob Pettersson är mycket i Stapelbäddsparken i Malmö. Där finns ramper som han tränar i. Foto:Jenny Sandberg
Jacob Pettersson är mycket i Stapelbäddsparken i Malmö. Där finns ramper som han tränar i. Foto:Jenny SandbergFoto: 

Brädan som streetsurfarna åker på liknar en vanlig skateboard men är ledad på mitten och hjulen, som är två istället för fyra, kan snurra runt sin egen axel. 17-årige Jacob Pettersson köpte sin första bräda i Kanada, där sporten redan för två år sedan var vanligt förekommande både som hobby och yrke.Kanske har Jacob Pettersson redan tagit första steget mot att förverkliga sin dröm, att bli professionell åkare. För ett år sedan blev han medlem i Sveriges nationella team i sporten och imorgon väntar ett rekordförsök i hopp med streetsurfbrädan.- Vi har klarat elva brädor, som motsvarar ungefär två meter men vi hoppas komma upp till 15 brädor, säger Jacob Pettersson som kommer att tävla mot sina två lagkompisar Andreas Karlsson, 17 år, och Leonard Rääf, 12 år. Rekordförsöket kommer att äga rum i Malmö, i samband med en butiksinvigning. Hittills har det mest blivit den sortens uppdrag för det svenska teamet. Tävlingar är inte så vanliga, även om de tre killarna ibland arrangerar egna tävlingar. Men då handlar det inte om någon elitnivå, utan de är öppna för alla åkare.Jacob Pettersson tillbringar mycket tid i Stapelbäddsparken inne i Malmö, på sommarlovet kan det lätt bli tre till fyra dagar i veckan. Det är dit man måste åka om man vill åka i ramp, menar han. - Jag kollar mycket på skateboard och andra åkare för att komma på nya trick. Från början var Jacob Pettersson nästan ensam om att streetsurfa, men nu börjar fler och fler liksinnade dyka upp i Stapelbäddsparken. Enligt honom är det också allt fler butiker som börjat sälja brädorna.- Det växer fram jättesnabbt nu. Om det fortsätter så här kommer man absolut att kunna bygga en karriär på det, och komma långt, tror han.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons